2020 Fiscal Year Final Research Report
Can a dietary factor taurine suppress carcinogenesis?
Project/Area Number |
19K22757
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Medium-sized Section 58:Society medicine, nursing, and related fields
|
Research Institution | Mie University |
Principal Investigator |
MURATA Mariko 三重大学, 医学系研究科, 教授 (10171141)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
翠川 薫 鈴鹿大学, こども教育学部, 教授 (20393366)
有馬 寧 鈴鹿医療科学大学, 医療科学研究科, 教授 (30263015)
|
Project Period (FY) |
2019-06-28 – 2021-03-31
|
Keywords | タウリン / アポトーシス / がん抑制遺伝子 / オートファジー |
Outline of Final Research Achievements |
A dietary factor, taurine (2-aminoethanesulfonic acid) is the most abundant free amino acid-like substance in the human body and it has various cytoprotective effects. To examine an anticancer effect of taurine, we performed a mouse model of ulcerative colitis/colorectal cancer, with oral administration of taurine. The number of colorectal cancers was significantly lower in the taurine-treated group, showing the inhibitory effect of taurine on inflammation-related carcinogenesis, in vivo. Furthermore, effects of taurine on cell growth-inhibition and apoptosis were confirmed using a human nasopharyngeal carcinoma (NPC) cell lines. Additionally, the NPC cells were transplanted subcutaneously into nude mice, and the tumor growth was significantly reduced in the taurine-drinking group. Taurine also exhibits anticancer activity in vivo in NPC progression.
|
Free Research Field |
環境分子医学
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
タウリンは食餌性因子として、日常の食事からも摂取でき、また、栄養ドリンクにも配合され、細胞保護作用があり、昔から利用される安全な物質である。我々は、タウリンががん細胞にアポトーシスのみならず、オートファジーを誘導して、抗がん作用をもたらすことを明らかにした。これまでタウリンは種々の生体保護作用が知られ利用されているが、がん予防への応用の報告はほとんどなかった。我々が、タウリンが生体(動物実験)での抗がん作用があることとその機構を明らかにしたこと、また、経口投与での効果を示したことは、今後の化学予防への応用の可能性を示した研究成果であり、社会的意義は高い。
|