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2022 Fiscal Year Annual Research Report

Problem-based researches utilized by novel megalosaccharides dissolving poorly-soluble BCS II compounds

Research Project

Project/Area Number 19KK0147
Research InstitutionHokkaido University

Principal Investigator

木村 淳夫  北海道大学, 農学研究院, 農学研究院研究員 (90186312)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 橋床 泰之  北海道大学, 農学研究院, 教授 (40281795) [Withdrawn]
崎浜 靖子  北海道大学, 農学研究院, 講師 (10344491)
奥山 正幸  北海道大学, 農学研究院, 教授 (00344490)
田上 貴祥  北海道大学, 農学研究院, 助教 (70709849)
Project Period (FY) 2019-10-07 – 2023-03-31
Keywordsメガロ糖 / 色素汚染 / 問題解決型研究
Outline of Annual Research Achievements

我々は世界で初めてメガロ糖(MS)の生産に成功した。性質を調べると、BCS IIに属す化合物(難水溶性・高膜透過性の薬剤や食品素材など)を可溶化する画期的な機能が発見された。またMSは「BCS II化合物を溶質とする糖質水溶化剤」と捉えることもできた。一方、難溶性ベンジル系アゾ色素もBCS IIに属し、かつ「東南アジア諸国における代表的な環境汚染物質」である点に注目し、MSとアゾ分解酵素を組合せることで、実験室レベルではあるが、色素の可溶化と酵素分解に成功した。以上は初めて生産したMS、すなわち従来型MSの知見である。極最近に従来型MSより高機能な新奇MS(新型MS)を発見した。本申請では、新型MSによるアゾ色素の酵素分解を目的とし、現地試験をタイで実施する。最終的な到達目標はアゾ色素の汚染解消(すなわち環境問題克服への貢献)である。
本年度は、現地調査や相手国研究協力者の援助も可能になり、調査研究が進んだ。まず、MSが示す可溶化の分子機構が究明された。すなわち、日タイ共通植物由来のMSを構成する単糖は種類により疎水性と親水性を示し、前者が目的のアゾ色素の疎水部分と複合体を形成し、後者が複合体を可溶化するメカニズムである。本機構で極めて水難溶な食品素材(クルクミン)やアゾ色素を可溶化できた。一方、複合体中のアゾ色素はMSに強固に結合し、アゾ分解酵素の攻撃を低下させた。そこで、強固な結合を示さないMSを検索し、デキストランの非還元末端にα-1,4グルコシド糖鎖を有するMS(N-IMSと略称)を見出した。N-IMSはアゾ色素に温和な結合・可溶化を示し、アゾ分解酵素の活性を阻害せず、完全分解できた。一方、アゾ色素が土壌組成分と強固に結合し、MSによる遊離が見られないこともあったので、アルカリや有機溶剤の抽出による前処理を行うことで、N-IMSの可溶化による酵素分解に成功した。

  • Research Products

    (10 results)

All 2023 2022 Other

All Int'l Joint Research (1 results) Journal Article (5 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results,  Peer Reviewed: 5 results,  Open Access: 5 results) Presentation (3 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 3 results) Remarks (1 results)

  • [Int'l Joint Research] スラナリー工科大学/マヒドン大学/カセサート大学(タイ)

    • Country Name
      THAILAND
    • Counterpart Institution
      スラナリー工科大学/マヒドン大学/カセサート大学
    • # of Other Institutions
      1
  • [Journal Article] Formulation and evaluation of a novel megalomeric microemulsion from tamarind seed xyloglucan-megalosaccharides for improved high-dose quercetin delivery2023

    • Author(s)
      Lang Weeranuch、Mondol Debashish、Trakooncharoenvit Aphichat、Tagami Takayoshi、Okuyama Masayuki、Hira Tohru、Sakairi Nobuo、Kimura Atsuo
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 137 Pages: 108430~108430

    • DOI

      10.1016/j.foodhyd.2022.108430

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Nonreducing terminal chimeric isomaltomegalosaccharide and its integration with azoreductase for the remediation of soil-contaminated lipophilic azo dyes2023

    • Author(s)
      Lang Weeranuch、Sirisansaneeyakul Sarote、Tagami Takayoshi、Kang Hye-Jin、Okuyama Masayuki、Sakairi Nobuo、Kimura Atsuo
    • Journal Title

      Carbohydrate Polymers

      Volume: 305 Pages: 120565~120565

    • DOI

      10.1016/j.carbpol.2023.120565

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Partial depolymerization of tamarind seed xyloglucan and its functionality toward enhancing the solubility of curcumin2023

    • Author(s)
      Lang Weeranuch、Tagami Takayoshi、Kang Hye-Jin、Okuyama Masayuki、Sakairi Nobuo、Kimura Atsuo
    • Journal Title

      Carbohydrate Polymers

      Volume: 307 Pages: 120629~120629

    • DOI

      10.1016/j.carbpol.2023.120629

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Crystal structure and identification of amino acid residues for catalysis and binding of GH3 AnBX β-xylosidase from Aspergillus niger2023

    • Author(s)
      Kaenying Wilaiwan、Choengpanya Khuanjarat、Tagami Takayoshi、Wattana-Amorn Pakorn、Lang Weeranuch、Okuyama Masayuki、Li Yaw-Kuen、Kimura Atsuo、Kongsaeree Prachumporn T.
    • Journal Title

      Applied Microbiology and Biotechnology

      Volume: 107 Pages: 2335~2349

    • DOI

      10.1007/s00253-023-12445-z

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Physicochemical functionality of chimeric isomaltomegalosaccharides with α-(1?→?4)-glucosidic segments of various lengths2022

    • Author(s)
      Lang Weeranuch、Kumagai Yuya、Habu Shinji、Sadahiro Juri、Tagami Takayoshi、Okuyama Masayuki、Kitamura Shinichi、Sakairi Nobuo、Kimura Atsuo
    • Journal Title

      Carbohydrate Polymers

      Volume: 291 Pages: 119562~119562

    • DOI

      10.1016/j.carbpol.2022.119562

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] Sugar: a Gift from Heaven2022

    • Author(s)
      Kimura Atsuo
    • Organizer
      JSPS Alumni Seminar in Demark
    • Invited
  • [Presentation] Family opens world2022

    • Author(s)
      Kimura Atsuo
    • Organizer
      The Eighth Symposium on the Alpha-Amylase Family
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Megalosaccharides: Production and Function2022

    • Author(s)
      Kimura Atsuo
    • Organizer
      Seminar in Slovakia Academy of Science
    • Invited
  • [Remarks] 分子酵素学研究室、北海道大学 大学院農学研究院、北海道大学 農学部

    • URL

      http://lab.agr.hokudai.ac.jp/molenzlab/

URL: 

Published: 2023-12-25  

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