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2009 Fiscal Year Final Research Report

The Dynamic Capabilities of the Content Industry

Research Project

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Project/Area Number 20730241
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Business administration
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

KUBO Yuka  The University of Tokyo, 大学院・新領域創成科学研究科, 特任研究員 (70451896)

Project Period (FY) 2008 – 2009
Keywordsイノベーション / コンテンツ産業 / リード・ユーザー
Research Abstract

Innovation researches have been revealed that knowledge creation that affects innovation cannot occur in individuals but cause by the organization and coordination. Whether this holds in the content industry, I analyze with the focus on first animation industry, second recipe industry, third toy industry. I revealed that New product including advanced technology do not spread from developer to the general users directly, but spread to wide by participation of artists and performers and lead users who can develop the method for using and showing advanced technology.

  • Research Products

    (7 results)

All 2011 2009 2008 2007

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (3 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] アニメーション制作に関する日米比較:組織能力のCG 技術導入への影響2009

    • Author(s)
      久保友香、馬場靖憲
    • Journal Title

      アニメーション研究 Vol.9

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 2タイプのリード・ユーザーによる先端技術の家庭への導入モデルの提案-IH 技術に対する調理システムの開発と普及2009

    • Author(s)
      久保友香、馬場靖憲
    • Journal Title

      シンセオロジー Vol.2, No.3

      Pages: 127-136

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Two type of lead users in a model for the transfer of technology into households-The development and diffusion of induction heating cookery2009

    • Author(s)
      Yuka Kubo、Yasunori Baba
    • Journal Title

      Synthesiology Vol.2, No.3

  • [Presentation] IH技術の導入による調理システムの進化-「両手にシリコンスパチュラを持って炒める調理法」の起源を中心に-2008

    • Author(s)
      久保友香、馬場靖憲
    • Organizer
      デザインシンポジウム2008
    • Place of Presentation
      慶應義塾大学
    • Year and Date
      2008-11-22
  • [Presentation] IH技術導入による調理の進化-フォークとスパチュラ-2008

    • Author(s)
      久保友香、馬場靖憲
    • Organizer
      日本調理科学会平成20年度大会
    • Place of Presentation
      椙山女学園大学
    • Year and Date
      2008-08-29
  • [Presentation] 日本のアニメーションスタジオにおけるクラフト的生産体制 : 技術導入が分業体制に与える影響の歴史的考察2007

    • Author(s)
      久保友香、七丈直弘、馬場靖憲
    • Organizer
      第22回研究・技術計画学会年次学術大会
    • Place of Presentation
      亜細亜大学
    • Year and Date
      2007-10-27
  • [Book] かたちと機能・デザイン事典2011

    • Author(s)
      久保友香
    • Total Pages
      160-161
    • Publisher
      和風調理道具(印刷中)

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Published: 2012-02-13   Modified: 2016-04-21  

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