2023 Fiscal Year Final Research Report
Research on the function of Incipient and Initial Jomon pottery.
Project/Area Number |
20H00024
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Medium-sized Section 3:History, archaeology, museology, and related fields
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Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
YONEDA MINORU 東京大学, 総合研究博物館, 教授 (30280712)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
阿部 芳郎 明治大学, 文学部, 専任教授 (10221730)
栗島 義明 明治大学, 研究・知財戦略機構(駿河台), 研究推進員(客員研究員) (60445864)
宮田 佳樹 東京大学, 総合研究博物館, 特任研究員 (70413896)
佐々木 由香 金沢大学, 古代文明・文化資源学研究所, 特任准教授 (70642057)
渋谷 綾子 東京大学, 史料編纂所, 特任助教 (80593657)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | 土器の起源 / 縄文人 / 更新世・完新世移行期 / 狩猟採集民 |
Outline of Final Research Achievements |
Carbon and nitrogen isotope ratios, lipid analysis, starch grain analysis, and plant tissue were conducted on pottery-attached charcoals mainly from the Incipient and Initial Jomon Period. In the lipid analysis, it was difficult to detect plants because of the strong influence of aquatic products, even with charred plant remains. On the other hand, isotope ratios of foodcrust was found to quantitatively reflect heated protein contents. In the Initial Jomon period, nitrogen isotope ratios differed significantly between coastal and mountainous areas, suggesting that Initial pottery was used as cooking utensils. On the other hand, nitrogen isotope ratios of Incipient pottery indicate that even at inland sites, aquatic products tended to be heated more frequently. The change in the Initial Paleolithic period may be due to dietary habits, but since there are few comparisons with human remains, the possibility of a temporal change in pottery function cannot yet be ruled out.
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Free Research Field |
考古科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
世界でも最古の縄文土器を理解することは、土器という道具が世界中で使われるようになった理由を考察することにつながる。本研究では、最古の縄文土器は水産物を加熱したという先行研究を支持したが、温暖な完新世になってからは陸上資源の調理にも多く用いられたことが分かった。これは植物のデンプンを利用した新しい食生活が成立し、大量のデンプンを加熱して食べられるようにすることができる機能が、土器の重要な機能であった可能性を示唆している。一方で、最終氷期にあたる草創期に土器で加熱された水産物が食物であったならば、従来考えられていた大型哺乳類中心の狩猟生活とは大きく異なる生活だった可能性も考えねばならない。
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