2022 Fiscal Year Final Research Report
Epigenomic analysis of regulatory control by polyphenol intake during developmental period
Project/Area Number |
20H01623
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Kanagawa Institute of Industrial Sclence and Technology |
Principal Investigator |
Abe Keiko 地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所, 「次世代ライフサイエンス技術開発」プロジェクト, 研究顧問 (10151094)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
篠崎 文夏 日本薬科大学, 薬学部, 准教授 (00359647)
亀井 飛鳥 地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所, 「次世代ライフサイエンス技術開発」プロジェクト, サブリーダー (40514112)
嶋田 耕育 地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所, 食品機能性評価, 研究員(任期有) (50634185)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | polyphenol / epigenome / transcriptome / brain |
Outline of Final Research Achievements |
Efficacious components occur in foods as non-nutritious factors. Recently, various functions of these non-nutritious components have been clarified, and, especially, information is available to consumers regarding food for specified health uses and foods with functional claims. In our study, we clarified the fact that intake of efficacious polyphenols as non-nutrient factors induces changes in the brain epigenome and transcriptome, even for a short period of time. In particular, taking resveratrol famous red wine polyphenol is involved in the regulation of gene expression of signaling pathways, suggesting that food polyphenol intake are factors to cause cognitive and behavioral differences. This case may be included in the next generation functional food science.
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Free Research Field |
食品科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
ポリフェノールがエピゲノム修飾に与える影響についてまではほとんど解明されていない。食生活や健康に関するエピゲノム研究が脳機能を含む幅広い分野で展開され始め、食品・健康を取り巻くエピゲノムに関する知見集積が社会的にも強く期待されている。本研究では、主に栄養環境に敏感な若年期における食品由来ポリフェノール摂取の影響を代謝、脳機能、エピゲノムおよびトランスクリプトームから総合的に検討し、レスベラトロールを例に健康増進効果についての新しい遺伝子科学の開拓を目指した。食品非栄養成分によるエピゲノムランドスケープを明らかにすることは、現世代だけでなく、次世代型機能性食品の一類型となることと期待したい。
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