2023 Fiscal Year Final Research Report
New Frontier of Fruit Postharvest Physiology-Low Temperature modulated Ripening and its application
Project/Area Number |
20H02977
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 39030:Horticultural science-related
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Research Institution | Okayama University |
Principal Investigator |
KUBO Yasutaka 岡山大学, 環境生命自然科学研究科, 特命教授 (80167387)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
牛島 幸一郎 岡山大学, 環境生命自然科学学域, 教授 (20379720)
矢野 健太郎 明治大学, 農学部, 専任教授 (00446543)
阿部 大吾 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 西日本農業研究センター, 主任研究員 (10414773)
加藤 雅也 静岡大学, 農学部, 教授 (10432197)
赤木 剛士 岡山大学, 環境生命科学学域, 研究教授 (50611919)
河井 崇 岡山大学, 環境生命科学学域, 助教 (90721134)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | 低温応答 / 低温障害 / エチレン / エディブルコーティング / 遺伝子発現解析 |
Outline of Final Research Achievements |
Elucidation of the mechanisms controlling fruit ripening and senescence of horticultural crops is a key to developing and improving storage and distribution technologies, and is one of the focal points of horticultural physiological research. Plant physiological metabolism is conducted by enzyme activity and has a clear temperature dependence. The present study provides clear evidence for the existence of low-temperature-induced ripening and senescence mechanisms, which have been largely unexplored to date, and we believe that we have established the foundation for a new frontier in fruit physiology research. Furthermore, we were able to develop several practical quality preservation techniques based on these low-temperature-induced ripening and senescence phenomena.
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Free Research Field |
園芸利用学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
今回の研究によって、これまでにはほとんど未解明であった低温誘導性成熟・老化機構の明確な存在証拠が示され、果実生理学研究におけるニューフロンティアの基盤構築ができたと考えている。さらに、これらを低温誘導性成熟・老化現象を前提とした実用的な品質保持技術のいくつかが開発できた。今後これらの手法がさらに研究、改善されSDGsに貢献すると期待している。
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