2023 Fiscal Year Final Research Report
Establishment of umami hypogeusia treatments for maintaing health in older people
Project/Area Number |
20H03900
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 57080:Social dentistry-related
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Research Institution | Tohoku University |
Principal Investigator |
Shoji Noriaki 東北大学, 歯学研究科, 大学院非常勤講師 (70250800)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
西岡 貴志 東北大学, 歯学研究科, 講師 (50641875)
佐藤 しづ子 東北大学, 大学病院, 助教 (60225274)
駒井 三千夫 東北大学, 農学研究科, 名誉教授 (80143022)
坪井 明人 東北大学, 東北メディカル・メガバンク機構, 非常勤講師 (00241646)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 高齢者 / うま味感受性低下 / 食欲不振 / 総唾液分泌量低下 / 小唾液腺分泌量低下 / 栄養不良 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we investigated the relationship between dry mouth which is most common cause of taste disorders among older people, and hypogeusia. As a result, it was found that elderly people with decreased whole salivary flow rate (WSF) had a higher incidence of umami hypogeusia than hypogeusia of other four basic tastes, that is sweet, salty, sour, and bitter. Furthermore, elderly people with only decreased minor salivary gland flow rate (MSF) also had the same high incidence of umami hypogeusia as those with whole salivary secretion, although there was a few hypogeusia of other four basic tastes. To improve umami hypogeusia, we applied repeated stimulation of Kobu dashi liquid (KDL) via umami-taste salivary reflex. Umami-taste hypogeusia improved in both elderly with decreased WSF and those with only decreased MSF, and normal umami taste sensation was sustainable by repeated stimulation of KDL.
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Free Research Field |
歯科放射線学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
うま味障害は、高齢者フレイルのリスクである。また口腔乾燥は、高齢者味覚障害の最も多い原因である。これまで、味覚障害は、総唾液分泌量の低下で生じ、総唾液分泌量は正常である口腔乾燥感とは関連しないと考えられていた。しかしながら、本研究でうま味障害は、総唾液分泌量低下のみならず、口腔乾燥を訴える小唾液腺分泌量のみの低下者にも発生することが判明した。総唾液量が正常な口腔乾燥感のある高齢者は、一般には治療されていない。うま味唾液反射を利用した昆布ダシ液の繰り返しは、治療対象外であった一般の高齢者に対しても、副作用なく、うま味障害を改善しうま味感受性を維持してフレイルを予防し、高齢者の健康維持に貢献する。
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