2022 Fiscal Year Final Research Report
Preparation of rice albumin on a large scale and the suppressive mechanism of its digestive peptides on blood glucose elevation
Project/Area Number |
20K05883
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Nihon University |
Principal Investigator |
KUMAGAI Hitomi 日本大学, 生物資源科学部, 教授 (20225220)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 米アルブミン / 血糖値上昇抑制 / 米糠アルブミン / グルコース吸着 / ジャポニカ米 / インディカ米 / ジャバニカ米 / 糖尿病予防 |
Outline of Final Research Achievements |
In order to extract a large amount of indigestible rice albumin (RA), various enzymes were applied to rice and rice bran. The use of glucoamylase in rice endosperm and hemicellulase in rice bran increased the protein concentration. In addition, trypsin removed contaminating proteins. A 14-kDa indigestible high-molecular-weight peptide obtained by RA digestion adsorbs glucose and promotes its excretion. HMP was found not only in Japonica rice, but also in Indica and Javanica rice. Small peptides of 2 kDa or less inhibited the expression of glucose transporters, but also promoted the secretion of incretins. Long-term administration of RA to type 2 diabetes model rats decreased HbA1c level.
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Free Research Field |
食品科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
糖尿病の患者の多くは2型であり,この予防と治療には,食後の血糖値上昇を穏やかにする食品の摂取が有効である。しかし,特定保健用食品に用いられている有効成分は,デンプンやショ糖分解酵素の阻害作用を示すものである。難消化性米アルブミン(RA)は,グルコースの吸着およびグルコーストランスポーターの発現抑制というdual functionで,グルコースを摂取した場合でも血糖値の上昇を抑制するが,米胚乳から,硫安沈殿などを経て抽出する必要があった。本研究の成果により,安価に手に入る米糠やジャポニカ以外の米からもRAが抽出できることが明らかになった。さらに,RAが糖尿病の治療にも有効であることが示唆された。
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