2022 Fiscal Year Final Research Report
Investigation of the regulatory mechanism of NAMPT expression by foof factors
Project/Area Number |
20K05922
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Shinshu University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 肥満 / 2型糖尿病 / 大豆イソフラボン / NAD / NAMPT / 標的タンパク質 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we decleared that genistein, a soy isoflavone, increases the expression level of NAMPT by binding to a plasma membrane protein, prohibitin 1. Obesity and aging decrease NAMPT expression in adipose tissue, leading to decreased NAD synthesis and impaired glucose tolerance. Genistein intake was shown to increase the amount of NAMPT in adipose tissue and furthermore restore obesity-induced glucose intolerance. These results prove that the expression of NAMPT can be controlled by food components and that controlling the expression of NAMPT contributes to the prevention of type 2 diabetes.
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Free Research Field |
食品科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
生体内のNAD量の低下を改善することは肥満や加齢性疾患の標的とされている。現在NAD量の増加方法として①NAD前駆体の投与、②NAMPTの酵素活性を向上する医薬品の開発が行われている。本研究の特色は、これらとは異なる、第3の方法としてNAMPTの発現量の制御に着目した点にある。動物実験の結果から、大豆イソフラボンがNAMPTの発現量とNAD量の制御することが可能であることを明らかにし、食品成分が疾患予防に有用である基礎データを得たことは学術的にも社会的にも意義が大きい。今後、NAMPTの発現制御が加齢性疾患に対しても予防効果があるのかを検証し、ゲニステインの実用化を進める予定である。
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