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2022 Fiscal Year Final Research Report

Preventive effect of indigestible polysaccharide on of inflammatory bowel disease through the alteration of gut microenvironment.

Research Project

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Project/Area Number 20K05929
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionToyama Prefectural University

Principal Investigator

Furusawa Yukihiro  富山県立大学, 工学部, 准教授 (80632306)

Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Keywords食物繊維 / 腸内細菌 / 短鎖脂肪酸 / 制御性T細胞 / 炎症性腸疾患
Outline of Final Research Achievements

In this study, we explored non-digestible polysaccharides that improve the intestinal environment and prevent the onset of colitis. Two of the four low viscosity water-soluble non-digestible polysaccharides (alpha-cyclodextrin and inulin), which are highly fermentable, promoted butyrate production and colonic Treg induction, thereby inhibiting the onset of experimental colitis in mice . Furthermore, highly viscous indigestible polysaccharides derived from cereal grains, such as β-glucan and arabinoxylan, increased butyrate-producing bacteria and colonic Treg, thereby suppressing the onset of experimental colitis in mice.

Free Research Field

食品免疫学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究は、これまで一緒くたに考えられてきた水溶性難消化性多糖の保健作用について、腸内微小環境への影響の観点からメスをいれたものである。結果として、腸内細菌組成の変化、代謝物である短鎖脂肪酸の質的・量的変化、大腸制御性T細胞の割合の変化などは摂取する難消化性多糖の種類によって異なり、疾患予防に対する有効性も異なることが明らかとなった。本研究成果は、基礎栄養学としての難消化性多糖による腸内環境への影響の理解に留まらず、炎症性腸疾患の新たな予防戦略の開発に貢献するものである。

URL: 

Published: 2024-01-30  

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