2022 Fiscal Year Final Research Report
Development of LED sterilization system for Campylobacter jejuni-contaminated raw chicken
Project/Area Number |
20K11647
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
|
Research Institution | The University of Tokushima |
Principal Investigator |
HARADA Yumi 徳島大学, 大学院医歯薬学研究部(医学域), 技術補佐員 (80568395)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
粟飯原 睦美 徳島大学, 大学院社会産業理工学研究部(生物資源産業学域), 講師 (60596211)
下畑 隆明 福井県立大学, 海洋生物資源学部, 准教授 (90609687)
馬渡 一諭 徳島大学, 大学院医歯薬学研究部(医学域), 講師 (40352372)
高橋 章 徳島大学, 大学院医歯薬学研究部(医学域), 教授 (90304047)
|
Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
|
Keywords | UVA / カンピロバクター / LED / 塩素 |
Outline of Final Research Achievements |
Campylobacter jejuni is a food poisoning bacterium which frequently causes food poisoning with the consumption of undercooked or row contaminated chicken in Japan. The new applicant of disinfection that emitting ultraviolet light diodes (UVA-LED) are useful for sterilizing of Campylobacter jejuni, and the effect of sterilization by UVA is enhanced in the presence of chlorine. So that effect of sterilization in chicken meat was investigated in this study. The combined use of UVA-LED and chlorine indicated significant disinfection on Campylobacter-contaminated chicken meat. It was suggested that it will be an effective disinfection system for the prevention of food poisoning in chicken meat production.
|
Free Research Field |
食品衛生学
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
肉表面に付着したカンピロバクターに対して、塩素存在下でUVA-LED照射をおこなった結果、10分間で90%程度の菌を殺菌することに成功した。また同時に光照射後の肉質の変動について色素計を用いた解析を進めたが、UVA-LEDの処理、塩素の処理、双方の併用処理、いずれの群においても肉の色調に変化が認められなかった。ことからUVAと塩素の併用殺菌は肉質の劣化を伴わずに、有効な殺菌効果を示すことが示唆された。鶏肉を使った実験でも有効な殺菌効果が確認できたことから、本システムは現在流行しているカンピロバクター食中毒の予防に効果的な殺菌システムになることが期待される。
|