2022 Fiscal Year Final Research Report
Evaluation of dietary treatment for hyperuricemia focusing on potential renal acid load
Project/Area Number |
20K13802
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | University of Shizuoka |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 食事性酸塩基負荷 / 尿酸 / ミネラル / 24時間蓄尿 / 実践研究 |
Outline of Final Research Achievements |
We investigated the effects of dietary intake with different potential renal acid load and nutrient composition on uric acid metabolism, acid excretion, and metabolic risk factors. A total of four diets were used. The main dish was fish or meat, and the amounts of vegetables were different (95 g or 380 g). We evaluated serum and urinary uric acid, minerals, and several metabolic indices. This study showed that a healthy diet containing adequate vegetables improved serum lipids, urinary pH, and uric acid excretions.
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Free Research Field |
臨床栄養学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
日常生活の中で単一栄養素を単独で摂取することはないため、「食事(食品の組み合わせ)」の効果を科学的に評価する必要があるが、十分なエビデンスの構築がなされていないのが現状である。また、介入試験による日本人の食生活を想定した食事組成に関するエビデンスの構築が望まれる。本研究により、高尿酸血症のみならず他の生活習慣病予防に対する食による介入の有効性について科学的根拠を示すことで、食による健康増進や健康寿命の延伸に寄与し、未病社会の実現に貢献できると考えられる。
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