2022 Fiscal Year Final Research Report
Study on high-sensitivity analysis of proanthocyanidins using chemical probes
Project/Area Number |
20K15483
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Okayama Prefectural University |
Principal Investigator |
Iwaoka Yuji 岡山県立大学, 保健福祉学部, 助教 (10835416)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 高感度検出 / プロアントシアニジン / 化学プローブ / プロアントシアニジン-血中タンパク質複合体 / アガロースゲル電気泳動 / ニトロブルーテトラゾリウム染色 |
Outline of Final Research Achievements |
We carried out electrophoresis under various conditions focusing on proanthocyanidin (PAC)-blood protein complex to analyze of PAC in blood with high sensitivity. PAC hexamer isolated from peanuts skin-rat blood protein complex could be detected by agarose gel electrophoresis with nitro blue tetrazolium (NBT) staining. The component related to (+)-catechin as a monomer of PAC is possible to be detected by our method in rat plasma after oral administration of (+)-catechin. These results suggested that our method can be available for high-sensitivity analysis method of PAC in blood after oral administration of PAC. It is expected that the pharmacokinetics of PAC is revealed by this method.
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Free Research Field |
食品化学,分析化学,天然物化学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
PACはカカオやリンゴなどの食品に含まれ,抗酸化作用,抗炎症作用,抗腫瘍作用などの多様な生物活性を有する成分であると考えられている。カカオやリンゴには高分子のPACオリゴマーが含まれており,これらが生体内において活性へ関与する可能性が示されているが,一方でLC-MSなどを使用した高感度分析による検出感度が極めて低いため,その体内動態は未だ不明な点が多い。未解明なPACオリゴマーの体内動態を明らかにすることで,PACオリゴマーの作用メカニズムの解明への手がかりになると同時に,PACオリゴマーを多く含む食品素材の栄養的価値を示す事ができるため,その学術的意義,社会的意義は高いと考える。
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