2021 Fiscal Year Final Research Report
Study of muscle fiber type regulation by oleic acid
Project/Area Number |
20K15485
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Kitasato University |
Principal Investigator |
Komiya Yusuke 北里大学, 獣医学部, 准教授 (80791665)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | オレイン酸 / 遅筋 / 筋線維タイプ / 成熟筋線維 / 新生筋線維 / MyHC1 / オリーブオイル |
Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this study was to elucidate the mechanism of muscle fiber type regulation induced by oleic acid in newly formed myotubes and matured muscle fibers. We found that supplementation of oleic acid increased the mRNA expression levels of genes relating lipid metabolism in both cells. In contrast, only in myotubes treated with oleic acid increased mRNA expression of type 1 fiber marker (MyHC1). We elucidated that dietary olive oil intake improved running endurance with increase of intramuscular triacylglycerol in mice. Moreover, dietary oleic acid intake increased MyHC1 expression, which contributed to improvement of running endurance in mice.
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Free Research Field |
食品機能
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究の最大の特色は、運動トレーニングでしか得ることができない骨格筋特性の変化を食品成分で代替可能であることを示唆するものであり、既知の食品成分であるオレイン酸に「遅筋タイプ増加による脂肪燃焼促進」などの新規機能性を付与できると考える。本成果は筋機能への作用を売りとした運動を模倣するサプリメントとして、肥満や運動不足が問題視されている現代社会に貢献できる。また、本研究では細胞ステージにも着目しており、オレイン酸の機能が最大限発揮される骨格筋細胞の状態を解明することで、摂取する場面(運動中、筋再生中など)の提唱にもつながる。
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