2023 Fiscal Year Final Research Report
Search and elucidating action-mechanisms of novel peptide from lysozyme having anti-inflammatory effects
Project/Area Number |
20K15490
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Niihama National College of Technology |
Principal Investigator |
TAGASHIRA Ayuka 新居浜工業高等専門学校, 生物応用化学科, 助教 (40847282)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | リゾチーム / ペプチド / RAW264.7 / 炎症性サイトカイン |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we focused on the anti-inflammatory effects of trypsin-treated lysozyme-fragments from hen egg. Mainly, we investigated three types of oligopeptides contained in the fragments of trypsin-treated lysozyme. As a result, these oligopeptides inhibited the production of inflammatory cytokine, interleukin (IL)-6, in LPS-stimulated RAW264.7. Particularly, the oligopeptide containing amount of hydrophobic amino acids suppressed IL-6 production. Since it has been shown that lysozyme is taken into the cells in macrophages, it suggested that lysozyme-derived oligopeptides also exhibit effects after being taken into the cells.
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Free Research Field |
食品科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
卵白由来リゾチームは安全性の高い天然食品添加物として多くの食品に用いられており、抗菌作用以外にも抗ウイルス作用、免疫促進作用を有することが明らかになっている。本研究では、リゾチームの機能性食品素材としての有効性をさらに高めるために、特に抗炎症効果に着目した。また、タンパク質の多くは小腸においてオリゴペプチドの形で吸収され、かつその吸収スピードはアミノ酸の数倍であることが明らかになっていることから、リゾチーム由来オリゴペプチドの抗炎症作用および活性部位を明らかにすることは、安全性が高く吸収効率の良い機能性食品素材の開発への応用が期待できる。
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