2023 Fiscal Year Final Research Report
Production method of high GABA polished rice and slection of suitable rice varieties for it.
Project/Area Number |
21K05447
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Kindai University |
Principal Investigator |
HORIBATA AKIRA 近畿大学, 生物理工学部, 准教授 (70258060)
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | γ-アミノ酪酸 / GABA富化処理 / 白米 / 突然変異 / 胚乳移行率 |
Outline of Final Research Achievements |
γ-aminobutyric acid, GABA, which is naturally present in brown rice, significantly increases during the germination process. White rice prepared from germinated brown rice contains a high concentration of GABA, offering both good taste and enhanced functionality. Research on the dynamics of GABA during water immersion revealed that newly synthesized GABA effectively migrates to the white rice layer during water immersion. However, the efficiency of this migration varies among rice varieties. When we tested 72 mutant strains, exploring genetic variations related to the de novo synthesis of GABA and the rate of migration from the embryo to the endosperm, we observed multiple mutations across these traits. Each of these traits appears to be governed by numerous genes.
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Free Research Field |
植物育種学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
GABAはストレス緩和や血糖値上昇抑制など、現代人の抱えるさまざまな健康上の問題を緩和する一方で、過剰摂取による問題が報告されていない機能性成分である。このGABAの一日に必要とされる標準摂取量を通常の白米から摂取することができれば、QOLの向上に資すると考えられる。本研究は、この水準のGABA含有量を白米にもたせることを目的として関与する遺伝子の探索に取り組んだものである。遺伝子の特定にまでは至らなかったが、多数の遺伝子が関与していて、高GABA白米の生産に向けた品種改良が可能であることを示した点で、学術的意義および社会的意義を持つと考えている。
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