2023 Fiscal Year Final Research Report
Reevaluation of Diet-Induced Thermogenesis Challenged by Highly Accurate Indirect Calorimetry
Project/Area Number |
21K11610
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Doshisha University |
Principal Investigator |
EBINE Naoyuki 同志社大学, スポーツ健康科学部, 教授 (30404370)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
福岡 義之 同志社大学, スポーツ健康科学部, 教授 (20265028)
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | 食事誘発性熱産生 / 間接熱量測定 / 脂質酸化 / 糖質酸化 |
Outline of Final Research Achievements |
Diet-Induced Thermogenesis (DIT) accounts for approximately 10% of total daily energy expenditure in humans, but the details of DIT remain unclear because it is an invisible phenomenon associated with digestion and absorption. The amount of DIT derived from lipid intake is estimated to be only 0-3% of energy intake, which is particularly low compared to other energy-providing nutrients. The objective of this study was to reevaluate DIT by constructing a high-precision measurement system that excels in both hardware and software.
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Free Research Field |
栄養学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
ヒトの推定エネルギー必要量は,厚生行政においてそれ自身が重要な位置づけにあることに加え,他の栄養素の適切な摂取量を議論するための基盤情報でもあるため,食事摂取基準の策定時には,科学的エビデンスを最大限反映する形で導き出されている.ヒトの消費するエネルギーの一区分である食事誘発性熱産生は,小さい反応が長時間続く現象であり,そもそも測定が難しいものであるが,古い時代に得られた研究成果に基づき,長年に渡って1日の総エネルギー消費量の1割と大まかに見積もられてきた.これを現在の技術を駆使して再評価することは,食事摂取基準をより強固なものとするために,必要不可欠なステップである.
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