2022 Fiscal Year Final Research Report
Exploration and elucidation of salivary amylase carbohydrate-binding properties using natural lectins
Project/Area Number |
21K16946
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 57020:Oral pathobiological science-related
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Research Institution | Okayama University |
Principal Investigator |
Shinoda-Ito Yuki (信田有希) 岡山大学, 医歯薬学域, 助教 (80771162)
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | lectin / carbohydrate-binding / oral biofilm |
Outline of Final Research Achievements |
Lectin is a sugar-binding proteins and have various bioactive activities. Among them, Galβ1-3GalNAc-recognizing lectins have been shown to inhibit oral biofilm formation. In this study, we investigated the effects of naturally-derived lectins on salivary amylase-related biofilm formation, and Agaricus bisporus lectin (ABA) and concanavalinA were suggested to bind to salivary amylase. Biofilm formation of cariogenic Streptococcus mutans tended to increase in the presence of salivary amylase compared to the absence of ABA (No significant difference), however there was no difference in biofilm formation in the presence of ABA and salivary amylase compared to the absence of ABA and the presence of salivary amylase.
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Free Research Field |
歯科保存学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
口腔清掃の不十分な要介護高齢者など,衛生状態が悪化した口腔内にはバイオフィルムが蓄積し,全身疾患のリスクが増大する。そこで,医療従事者による口腔衛生管理が必要だが,人的・時間的問題からその徹底は困難なため,その負担軽減のための対策が急務である。 海藻レクチンやマッシュルームレクチンなどの天然由来レクチンは口腔バイオフィルム形成を抑制する傾向があり,この社会的問題を解決する糸口になる可能性がある。唾液アミラーゼは消化酵素の一つだが,その一方で細菌に結合することで齲蝕発生の増悪因子となることが知られている。唾液アミラーゼというバイオフィルム発生の足場を制御することで,より効率的な齲蝕抑制を目指す。
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