• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2022 Fiscal Year Final Research Report

Study of differences in salty taste cognitive function due to differences in blood pressure and application to prevent hypertension

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 21K21100
Research Category

Grant-in-Aid for Research Activity Start-up

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section 0907:Oral science and related fields
Research InstitutionTokyo Dental College

Principal Investigator

Sato Hitomi  東京歯科大学, 歯学部, 助教 (40906377)

Project Period (FY) 2021-08-30 – 2023-03-31
Keywordstime-intensity / 官能評価 / 血圧 / 高血圧症予防
Outline of Final Research Achievements

Excessive intake of salt increases the risk of not only hypertension but also stroke and heart disease. The purpose of this study is to elucidate the difference in the intensity of salty taste between people with hypertension and normal group. Using a uniquely developed system, we extracted the strength of perceived taste and cognitive patterns (time-series changes). Compared to the normal group, the hypertension group showed a lower perceived taste intensity, and tended to start tasting later.

Free Research Field

医歯薬学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

研究成果を、高血圧症予防のための指標、生活指導、食開発へと発展させ、健康長寿の実現に貢献する。また、本研究では、規格的に溶液を供給することのできるシステムおよび口腔内装置を使用したことにより、臨床において味覚認知機能のfollow upに有用であると考えられた。本研究成果は、高血圧群は正常血圧群と比べて認知する塩味強度は低い傾向がみられた。これにより、高血圧症の発症前に味覚認知のデータからリスクの高い個人を特定し、的確な栄養・食育をすることで、循環器疾患の一次予防に大いに役立つことが再認識された。今後も研究を続け、国民の高血圧症予防の基盤作りならびに臨床応用と社会応用に貢献する。

URL: 

Published: 2024-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi