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2012 Fiscal Year Final Research Report

Study on swallowing in consideration of asphyxiation

Research Project

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Project/Area Number 22300259
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionJapan Women's University

Principal Investigator

OGOSHI Hiro  日本女子大学, 家政学部, 教授 (80060698)

Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) TAKAHASHI Tomoko  神奈川工科大学, 応用バイオ科学部, 教授 (10364861)
IWASAKI Yuko  日本女子大学, 家政学部, 助教 (60511194)
KAWAMURA Ayano  神奈川工科大学, 応用バイオ科学部, 助手 (30600118)
Project Period (FY) 2010 – 2012
Keywordsテクスチャー / 窒息 / 米飯 / マッシュポテト / 食塊 / 筋活動電位 / 食べ易さ
Research Abstract

Four kinds of cooked rice with different ratios of amylose were studied toexamine the relationships between the physical properties and ease of eating. Assuming the dispersion characteristics of the bolus inside the mouth, these results will elucidate the ease of eating of cooked rice. The effects of the properties of oil and fats on the ease of swallowing mashed potato were examined to compare samples. The samples with added water and oil were evaluated to be significantly higher in their ease of swallowing than the samples with added solid fat. These results indicate the importance of ease of mixing with saliva in the process of chewing and of the state of oil and fats dispersed in the bolus to produce suitable swallowing characteristics for mashedpotato.

  • Research Products

    (10 results)

All 2013 2012 2011

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 3 results) Presentation (5 results)

  • [Journal Article] 油脂の性状がマッシュポテトの飲み込み易さに及ぼす影響2013

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 46 Pages: 15-22

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] アミロース含有率の異なる米飯の測定条件を考慮した力学的特性測定と食べやすさ2013

    • Author(s)
      河村彩乃,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 64 Pages: 19-28

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] さつまいもマッシュの力学特性と飲み込みやすさに及ぼす油脂の影響2013

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本女子大学大学院紀要 (家政学研究科・人間生活学研究科)

      Volume: 第19号 Pages: 41-49

  • [Journal Article] 状態が異なる油脂を添加したマッシュポテトの咀嚼過程における食塊の性状の変化について2013

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 46 Pages: 205-212

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] マッシュポテトの力学的特性に及ぼす油脂の影響2012

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本女子大学大学院紀要 (家政学研究科・人間生活学研究科)

      Volume: 第18号 Pages: 69-77

  • [Presentation] マッシュポテトの食塊形成に及ぼす油脂の影響について2012

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子, 大越ひろ
    • Place of Presentation
      秋田大学
    • Year and Date
      20120800
  • [Presentation] マッシュポテトの力学的特性に及ぼす油脂の影響2012

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子, 大越ひろ
    • Place of Presentation
      大阪市立大学
    • Year and Date
      20120500
  • [Presentation] マッシュポテトの飲み込み特性に関与する力学的特性について2011

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,大越ひろ
    • Place of Presentation
      広島国際会議場
    • Year and Date
      20110900
  • [Presentation] マッシュポテトの摩擦特性と飲み込みやすさとの関係2011

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子, 大越ひ ろ
    • Place of Presentation
      高崎医療福祉大学
    • Year and Date
      20110800
  • [Presentation] アミロース含有率の異なる米飯の力学的特性と食べ易さ2011

    • Author(s)
      河村彩乃 , 岩崎裕子 , 高橋智子
    • Organizer
      大越ひろ
    • Place of Presentation
      和洋女子大学
    • Year and Date
      20110500

URL: 

Published: 2014-08-29  

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