• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2012 Fiscal Year Final Research Report

Reconstructing Traditional Cooking techniques of Jomon, Yayoi and Hajiki Cooking Pots, Based on Use-ware Analysis and the Study of Vessel Form- Fucntion Relationships.

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 22320165
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Archaeology
Research InstitutionHokuriku Gakuin University

Principal Investigator

KOBAYASHI Masashi  北陸学院大学, 人間総合学部社会学科, 教授 (50566940)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) KITANO Hiroshi  東北芸術工科大学, 芸術学部, 准教授 (50566940)
Project Period (FY) 2010 – 2012
Keywords深鍋 / 炊飯 / 土器使用痕分析 / スス・コゲ / 民族誌 / 調理実験 / 米品種
Research Abstract

By combining such analytical methods as comparative analyses of rice cooking ethnographies, cooking experiments, the study of vessel form-and-function relationships, and ceramic use-wear analysis, cooking methods of Jomon, Yahoi, and Hajiki cooking pots were reconstructed. As a result, it was demonstrated that the differences in rice cooking methods between Yayoi period (water-taking method) and the medieval period (same as modern Japanese method) resulted from the change in rice varieties. It is also hypothesized that one of reasons why steamed rice became the staple food from 6th through8th century is that rice consumed during the period was a mixture of sticky varieties (which are suitable for the takihoshi method) and non-sticky varieties (which are suitable for water-taking method), and as a result, steamed rice was selected because steaming can deal with the both rice varieties without failure.

  • Research Products

    (20 results)

All 2013 2012 2011 2010 Other

All Journal Article (12 results) Presentation (7 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] ススコゲからみた田中 B 遺跡の古墳中期深鍋による炊飯方法2013

    • Author(s)
      小林正史
    • Journal Title

      石川県考古学研究会会誌

      Volume: 56 Pages: 39-58

  • [Journal Article] 炊飯民族誌の比較分析からみたスリランカの伝統的炊飯の特徴2013

    • Author(s)
      小林正史
    • Journal Title

      北陸学院大学研究紀要

      Volume: 5 Pages: 127-152

  • [Journal Article] スス・コゲからみた縄文深鍋のオキ火利用2012

    • Author(s)
      小林正史 ・滝沢規朗・古澤妥史
    • Journal Title

      新潟考古

      Volume: 23 Pages: 99-116

  • [Journal Article] 北日本における古代の土鍋調理2012

    • Author(s)
      北野博司・小林正史
    • Journal Title

      東北地方における環境・生業・技術に関する歴史動態的総合研究』

      Pages: 259-285

  • [Journal Article] 民族誌の比較分析からみた伝統的炊飯の基本特徴とバリエーション2012

    • Author(s)
      小林正史
    • Journal Title

      北陸学院大学研究紀要

      Volume: 4 Pages: 129-150

  • [Journal Article] 縄文土器の紐積み成形における「外傾接合か内傾接合か」の選択理由2012

    • Author(s)
      小林正史 ・高木晃・岡本洋・永嶋豊
    • Journal Title

      三内丸山遺跡年報

      Volume: 15 Pages: 26-51

  • [Journal Article] ススコゲからみた南新保遺跡の月影式深鍋の使い分け2011

    • Author(s)
      小林正史
    • Journal Title

      石川県考古学会会誌

      Volume: 54 Pages: 31-56

  • [Journal Article] 赤山陣屋跡遺跡のナッツ類加工場から出土した縄文晩期深鍋の使い方2011

    • Author(s)
      小林正史・金箱文夫
    • Journal Title

      北陸学院大学紀要

      Volume: 3 Pages: 143-156

  • [Journal Article] 縄文・弥生時代の煮炊き用土器を深鍋と呼ぼう2011

    • Author(s)
      小林正史
    • Journal Title

      古代学研究

      Volume: 192 Pages: 29-39

  • [Journal Article] 弥生時代の炊飯方法の復元2010

    • Author(s)
      小林正史・赤松佳奈・向井妙
    • Journal Title

      山賀遺跡の弥生前

  • [Journal Article] 弥生時代の炊飯方法の復元: 山賀遺跡の弥生前・中期深鍋のスス・コゲ分析をもとに2010

    • Author(s)
      小林正史・赤松佳奈・向井妙
    • Journal Title

      北陸学院大学紀要

      Volume: 2 Pages: 15-30

  • [Journal Article] スス・コゲからみた八日市地方遺跡の弥生中期深鍋による調理方法2010

    • Author(s)
      小林正史・福海貴子
    • Journal Title

      石川県考古学会会誌

      Volume: 53 Pages: 39-60

  • [Presentation] 2013「伝統的炊飯方法のバリエーションを生み出した要因」

    • Author(s)
      小林正史
    • Organizer
      日本文化人類学会第47回研究大会発表要旨集
  • [Presentation] 2013「趣旨説明:炊飯方法を復元する3つの意義」

    • Author(s)
      小林正史
    • Organizer
      日本考古学協会第79回総会研究発表要旨
  • [Presentation] 2012「縄文・弥生土器の紐積み成形における内傾/外傾の選択理由

    • Author(s)
      小林正史、河西学、田畑直彦、鐘ヶ江賢一、庄田慎矢、山崎頼人、永島豊、高木晃、岡本洋
    • Organizer
      日本文化財科学会第29回大会研究発表要旨
  • [Presentation] 2012「縄文・弥生時代における深鍋の使い方とイロリ構造の結びつき」

    • Author(s)
      小林正史
    • Organizer
      日本考古学協会第78回総会研究発表要旨
  • [Presentation] 2012 Use-wear analysis of Pueblo IV cooking pots from the Grasshopper site, Eastern Arizona.

    • Author(s)
      Kobayashi Masashi
    • Organizer
      The 77th Society for American Archaeology Annual Meeting.
  • [Presentation] 2011「弥生前期・遠賀川式土器の成形方法:粘土帯外傾接合と頚部折り曲げ手法の機能的意味」

    • Author(s)
      小林正史、鐘ヶ江賢一、河西学、田畑直彦、山崎頼人
    • Organizer
      日本文化財科学会第28回大会発表要旨
  • [Presentation] 2011「東北タイ・ラオスにおける主食のモチ米とオカズ調理の結びつき」

    • Author(s)
      小林正史
    • Organizer
      日本文化人類学会第45回研究大会要旨集
  • [Book] 土器使用痕研究2011

    • Author(s)
      小林正史編
    • Publisher
      北陸学院大学

URL: 

Published: 2014-08-29  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi