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2010 Fiscal Year Annual Research Report

食文化におけるコンタクト・ゾーンとソフト・パワーの社会学的研究

Research Project

Project/Area Number 22402040
Section海外学術
Research InstitutionSophia University

Principal Investigator

FARRER James  上智大学, 国際教養学部, 教授 (40317508)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 吉野 耕作  上智大学, 総合人間科学部, 教授 (50192810)
ワンク デイビット  上智大学, 国際教養学部, 教授 (60245793)
佐藤 郁哉  一橋大学, 大学院・商学研究科, 教授 (00187171)
小井土 彰宏  一橋大学, 社会学部, 教授 (60250396)
ステファニー アスマン  秋田大学, 教育文化学部, 准教授 (10400441)
Keywords社会学 / 文化人類学 / グローバル化 / ソフト・パワー / コンタクト・ゾーン
Research Abstract

主な活動として、テーマ・関心を理論化するために必要な予備的調査を行った。具体的なテーマと地域の広がりは、以下の通りである。
研究代表者・分担者4名は、海外調査を行った。ファーラーは、アメリカ、オーストラリアにおいて日本食を含むアジア系エスニック・フードとスロー・フードおよびローカル・フード運動との関係性を考察した。ワンクは、中国山西省において地域料理とエスニック料理、国民的料理の関係性を考察した。吉野は、インドネシア、ニューカレドニア、カナダにおいて、植民地主義、ポストコロニアリズムの観点から、地域料理、エスニック料理、国民的料理の関係性を考察した。小井戸は、南カリフォルニア地域を中心に、メキシコ食文化とアジア系食文化の外食産業における混交、異質の要素の結合のあり方を考察した。
また、研究分担者2名は日本国内で地方食・地域食文化の調査を行った。アスマンは、札幌、仙台において地方食の復活、地方行政と食品生産、食文化のプロモーションに関する資料収集を行った。佐藤は、グローバル食のローカル化の観点から、福島県喜多方市においてご当地ラーメンから派生したラーメンバーガーの事例研究を行った。
各自の現地調査に加えて、研究グループは研究会において、調査・研究の中間報告を通して、調査研究の進捗状況を確認し、今後の研究の計画を議論した。現地調査を通して、食文化におけるコンタクト・ゾーンを理論化する上で鍵となる主な諸変数を同定する経験的ベースを築くことができた。
加えて、食のグローバル化に関する論文集を上智大学比較文化研究所からオンラインで出版した。

  • Research Products

    (15 results)

All 2011 2010 Other

All Journal Article (8 results) (of which Peer Reviewed: 4 results) Presentation (4 results) Book (2 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Food Education in Japan A Review of the Online Representation of the Shokuiku Campaign2011

    • Author(s)
      Assmann, Stephanie
    • Journal Title

      Asian Politics & Policy

      Volume: Volume 3, Number 1 Pages: 149-152

  • [Journal Article] Agrarsektor vor Offnung? [Agriculture about to Open for Trade?]2011

    • Author(s)
      Assmann, Stephanie
    • Journal Title

      Japan Markt

      Pages: 14-15

  • [Journal Article] Beyond Sushi and Tempura. An Overview of the Japanese Food Market2011

    • Author(s)
      Assmann, Stephanie
    • Journal Title

      Japanese Consumer Dynamics (Ed.Parissa Haghirian, Palgrave MacMillan)

      Pages: 143-162

  • [Journal Article] Introduction : Food Studies and Global Studies in the Asia Pacific2010

    • Author(s)
      Farrer, James
    • Journal Title

      Globalization, Food and Social Identities in the Pacific Region (James Farrer ed.)

      Volume: (online) Pages: 1-13

  • [Journal Article] Eating the West and Beating the Rest : Culinary Occidentalism and Urban Soft Power in Asia's Global Food Cities2010

    • Author(s)
      Farrer, James
    • Journal Title

      Globalization, Food and Social Identities in the Pacific Region (James Farrer ed.)

      Volume: (online) Pages: i.(1-21)

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Culinary Nostalgia and Chinese Neo-Liberalism : Local Dish Restaurants in Shanxi Province2010

    • Author(s)
      Wank, David
    • Journal Title

      Globalization, Food and Social Identities in the Pacific Region (James Farrer ed.)

      Volume: (online) Pages: i.(1-17)

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Malaysian Cuisine : A Case of Neglected Culinary Globalization2010

    • Author(s)
      Yoshino, Kosaku
    • Journal Title

      Globalization, Food and Social Identities in the Pacific Region (James Farrer ed.)

      Volume: (online) Pages: i.(1-15)

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Food Action Nippon and Slow Food Japan : The Role of Two Citizen Movements in the Rediscovery of Local Foodways2010

    • Author(s)
      Assmann, Stephanie
    • Journal Title

      Globalization, Food and Social Identities in the Pacific Region (James Farrer ed.)

      Volume: (online) Pages: i.(1-13)

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Back to the Roots : Reviving Local Food Production in a Global Food Paradise2011

    • Author(s)
      Assmann, Stephanie
    • Organizer
      International Conference of Japan Studies
    • Place of Presentation
      Ateneo de Manila University, Manila, Philippines
    • Year and Date
      2011-01-28
  • [Presentation] Examining Japan's Culinary Soft Power Policies2011

    • Author(s)
      Farrer, James
    • Organizer
      International Conference of Japan Studies
    • Place of Presentation
      Ateneo de Manila University, Manila, Philippines
    • Year and Date
      2011-01-28
  • [Presentation] Tokyo and Shanghai Restaurant Cultures and the Urban Soft Power Concept2010

    • Author(s)
      Farrer, James
    • Organizer
      Cultures and Societies Workshop
    • Place of Presentation
      Northwestern University, Chicago, USA
    • Year and Date
      2010-03-22
  • [Presentation] Japan's Culinary Soft Power : the Cultural Politics of Globalizing Cuisines2010

    • Author(s)
      Farrer, James
    • Organizer
      Asian Foodprints 2010 : Rediscovering Japan through a Culinary Odyssey
    • Place of Presentation
      University of Toronto, Toronto, Canada
    • Year and Date
      2010-03-05
  • [Book] Japanese Foodways, Past and Present2010

    • Author(s)
      Rath, Eric, Stephanie Assmann (eds)
    • Total Pages
      280
    • Publisher
      University of Illinois Press
  • [Book] Globalization, Food and Social Identities in the Pacific Region.2010

    • Author(s)
      James Farrer (ed)
    • Total Pages
      250
    • Publisher
      Sophia University Institute of Comparative Culture(Online)
  • [Remarks]

    • URL

      http://icc.fla.sophia.ac.jp/global%20food%20papers/

URL: 

Published: 2012-07-19  

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