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2013 Fiscal Year Annual Research Report

食文化におけるコンタクト・ゾーンとソフト・パワーの社会学的研究

Research Project

Project/Area Number 22402040
Section海外学術
Research InstitutionSophia University

Principal Investigator

FARRER James  上智大学, 国際教養学部, 教授 (40317508)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) ASSMAN STEPHANIE  秋田大学, 教育文化学部, 准教授 (10400441)
吉野 耕作  上智大学, 総合人間科学部, 教授 (50192810)
WANK David  上智大学, 国際教養学部, 教授 (60245793)
小井土 彰宏  一橋大学, 社会(科)学研究科, 教授 (60250396)
Project Period (FY) 2010-04-01 – 2014-03-31
Keywords社会学 / 文化人類学 / 食文化 / ソフト・パワー / グローバル化 / コンタクト・ゾーン
Research Abstract

6月に国際ワークショップを2日間にわたって開催し研究分担者と、北米、オーストラリア、香港と国内他学からの研究協力者を招聘し、総勢12名がそろって論文の発表と意見交換を行い、出版に向けてテーマの調整、すり合わせを行った。出版社の選定も始めた。また、このワークショップの結果を受けてメンバーは最終的な現地調査を行った。
ファーラーは、米国東南部、中国の上海で日本料理の現地化に関する調査を、また、上海における国際的なレストランシーンの展開も調べた。特に上海でレストランを経営する外国人に焦点を絞って調査を行った。ワンクは、中国人が所有・経営する寿司・日本食レストランに関する調査を米国北東部の小都市で実施した。小井土はカリフォルニア州におけるアジア系メキシコ料理のレストランについて調査を行い、移民第二世代の企業家層台頭の影響を検討した。吉野は、ジャカルタとクアラルンプール双方においてマレーシア料理とインドネシア料理のグローバル化関して探索的調査を行った。アスマンは台湾でローカルフードマーケットとスローフードに関する聞き取り調査、文献調査と観察調査を行った。
この報告の時点でメンバーは出版社への原稿提出を目標に、それぞれ論文の編集作業に入っている。

Current Status of Research Progress
Reason

25年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

25年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (11 results)

All 2013 Other

All Presentation (8 results) (of which Invited: 1 results) Book (2 results) Remarks (1 results)

  • [Presentation] Culinary Soft Power and Culinary Indigenization: the Case of the Global Boom in Japanese Cuisine2013

    • Author(s)
      James Farrer
    • Organizer
      International Conference on Travelling Food and Beverages: In and Out of Japan
    • Place of Presentation
      The Hebrew University of Jerusalem
    • Year and Date
      20131103-20131105
    • Invited
  • [Presentation] Why Doesn’t Malaysian Cuisine Fare Well in the Global Restaurant Industry?: A Sociological Enquiry2013

    • Author(s)
      Yoshino Kosaku
    • Organizer
      Travelling Cuisines: Culinary Politics and Transnational Foodways in and out of Asia
    • Place of Presentation
      上智大学
    • Year and Date
      20130622-20130623
  • [Presentation] Consumer Education Initiatives in Japan in Transnational Perspective: Slow Food, Nippon Food Action and JRO2013

    • Author(s)
      Stephanie Assmann
    • Organizer
      Travelling Cuisines: Culinary Politics and Transnational Foodways in and out of Asia
    • Place of Presentation
      上智大学
    • Year and Date
      20130622-20130623
  • [Presentation] The Globalization of a Minor Chinese Cuisine: Explanations for Changing Consumption of Shanxi Cuisine2013

    • Author(s)
      David Wank
    • Organizer
      Travelling Cuisines: Culinary Politics and Transnational Foodways in and out of Asia
    • Place of Presentation
      上智大学
    • Year and Date
      20130622-20130623
  • [Presentation] The culinary politics of localized western cuisine in Shanghai2013

    • Author(s)
      James Farrer
    • Organizer
      Travelling Cuisines: Culinary Politics and Transnational Foodways in and out of Asia
    • Place of Presentation
      上智大学
    • Year and Date
      20130622-20130623
  • [Presentation] Revitalisation Efforts in the Tohoku Region before and after March 11, 2011

    • Author(s)
      Stephanie Assmann
    • Organizer
      Lecture
    • Place of Presentation
      University of Hamburg Institute for Asian and African Studies
  • [Presentation] Globalization and Locality: Food Movements in Japan

    • Author(s)
      Stephanie Assmann
    • Organizer
      Lecture
    • Place of Presentation
      National Chinan University, The Institute of Anthropology Puli, Taiwan
  • [Presentation] Political Purpose and National Identity: The Food Education Campaign in Japan

    • Author(s)
      Stephanie Assmann
    • Organizer
      Lecture
    • Place of Presentation
      German Association for Social Science Research on Japan, Berlin
  • [Book] When Does Foreign Cuisine Become Local Heritage?: The case of western cuisine in Shanghai2013

    • Author(s)
      James Farrer
    • Total Pages
      19
    • Publisher
      The Chinese University of Hong Kong
  • [Book] Conference Proceedings of the Workshop on Travelling Cuisines: Culinary Politics and Transnational Foodways in and out of Asia2013

    • Author(s)
      James Farrer
    • Total Pages
      215
    • Publisher
      Sophia Institute of Comparative Culture
  • [Remarks] Travelling Cuisine (Global Food Project )

    • URL

      http://icc.fla.sophia.ac.jp/html/Global_Food_Project/index.html

URL: 

Published: 2015-05-28  

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