• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2013 Fiscal Year Annual Research Report

味覚・嗅覚・視覚融合バイオセンサシステム

Research Project

Project/Area Number 23240029
Research InstitutionKyushu University

Principal Investigator

都甲 潔  九州大学, システム情報科学研究科(研究院, 教授 (50136529)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 林 健司  九州大学, システム情報科学研究科(研究院, 教授 (50202263)
志堂寺 和則  九州大学, システム情報科学研究科(研究院, 教授 (50243853)
Project Period (FY) 2011-04-01 – 2014-03-31
Keywords感性計測評価
Research Abstract

本年度は,甘味及び辛味センサの開発と味覚・嗅覚・視覚の3つの感覚を融合したバイオセンサシステムの検討を進めた.
甘味センサの受容メカニズムにおいては,これまでの知見では,ベンゼン環を有する化学物質を脂質高分子膜に含有することが必要であったが,ベンゼン環を含まない脂質を含有した脂質高分子膜においても,甘味物質であるスクロースに応答する事が新たに明らかとなった.また,サッカリンNaやアセスルファムK等の人工甘味料を対象とした負電荷高感度甘味料用の甘味センサの開発に成功した.辛味センサの開発では,表面プラズモン共鳴(SPR)免疫センサを用いた間接競合法により,辛味物質のカプサイシノイドの検出に成功した(検出限界数10 ppbレベル).
味覚・嗅覚・視覚の3つの感覚を融合したバイオセンサシステムの検討においては,トマトを対象とし,味覚,嗅覚,視覚に準ずる味覚センサ,ガスクロマトグラフ質量分析 (GC-MS),測色 (L*a*b*表色系色)による測定と「おいしさ」を項目とした官能検査(被検者20名)を実施し,重回帰分析によるモデルの構築を行った.官能値を目的変数とし,センサパラメータを説明変数とした重回帰分析を実施した結果,酸味,うま味,a*の寄与が高いことが分かった.従って,味覚・嗅覚・視覚のセンサ情報を融合した「おいしさ」評価の実現性が示唆された.

Current Status of Research Progress
Reason

25年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

25年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (23 results)

All 2014 2013 Other

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (15 results) (of which Invited: 5 results) Book (4 results)

  • [Journal Article] Examination of amount of astringent substances adsorbed onto lipid/polymer membrane used in taste sensor2014

    • Author(s)
      D. Hara, T. Fukagawa, Y. Tahara, M. Yasuura, K. Toko
    • Journal Title

      Sensors Letter

      Volume: - Pages: -

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 味・ 匂い・視覚のセンサ情報を用いたトマトのおいしさ評価2014

    • Author(s)
      田原祐助,志堂寺和則,林健司,都甲潔
    • Journal Title

      信学技報

      Volume: Vol. 113 No.409 Pages: 45-48

  • [Journal Article] Electronic tongues-A review2013

    • Author(s)
      Y. Tahara, K. Toko
    • Journal Title

      IEEE Sensors Journal

      Volume: 13(8) Pages: 3001-3011

    • DOI

      10.1109/JSEN.2013.2263125

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 表面プラズモン共鳴(SPR)免疫センサを用いたカプサイシノイ ドの検出2013

    • Author(s)
      田 勝煕,馬 苗苗,安浦雅人,矢田部 塁,小野寺 武,都甲 潔
    • Journal Title

      電気学会研究会資料

      Volume: CHS-13-012 Pages: 65-69

  • [Presentation] おいしそうなバナナとイチゴの外観特徴2013

    • Author(s)
      志堂寺和則
    • Organizer
      日本心理学会第77回大会
    • Place of Presentation
      札幌市産業振興センター
    • Year and Date
      2013-09-19
  • [Presentation] Relationship between taste sensor response and amount of astringent substance adsorbed on lipid/polymer membrane2013

    • Author(s)
      D. Hara, T. Fukagawa, Y. Tahara, M. Yasuura, K. Toko
    • Organizer
      15th International Symposium on Olfaction & Electronic Nose
    • Place of Presentation
      Daegu, Korea
    • Year and Date
      2013-07-03
  • [Presentation] Development of a portable taste sensor

    • Author(s)
      Y. Tahara, K. Toko
    • Organizer
      International Symposium on Olfaction & Electronic Nose
    • Place of Presentation
      Daegu, Korea
  • [Presentation] 高感度甘味料対応型センサに関する研究

    • Author(s)
      岡崎 広昴,安浦 雅人,田原 祐助,都甲 潔
    • Organizer
      電気学会センサ・マイクロマシン部門総合研究会 ケミカルセンサ研究会
    • Place of Presentation
      東京工科大学
  • [Presentation] 味覚センサの苦味応答と苦味物質の脂質高分子膜への吸着量との関係

    • Author(s)
      原 大智,安浦 雅人,田原 祐助,池崎 秀和,都甲 潔
    • Organizer
      2013年応用物理学会九州支部学術講演会
    • Place of Presentation
      長崎大学
  • [Presentation] 脂質高分子膜の甘味物質への応答に関する研究

    • Author(s)
      沈 晴月,安浦 雅人,田原 祐助,都甲 潔
    • Organizer
      2013年応用物理学会九州支部学術講演会
    • Place of Presentation
      長崎大学
  • [Presentation] 負電荷高感度甘味料に応答するセンサの開発

    • Author(s)
      岡崎 広昴,安浦 雅人,田原 祐助,池崎 秀和,都甲 潔
    • Organizer
      2013年応用物理学会九州支部学術講演会
    • Place of Presentation
      長崎大学
  • [Presentation] 味・匂い・視覚のセンサ情報を用いたトマトのおいしさ評価

    • Author(s)
      田原 祐助,志堂寺 和則,林 健司,都甲 潔
    • Organizer
      MEとバイオサイバネティックス研究会
    • Place of Presentation
      佐賀大学
  • [Presentation] 表面プラズモン共鳴(SPR)免疫センサを用いたカプサイシノイ ドの検出

    • Author(s)
      田 勝煕,馬 苗苗,安浦雅人,矢田部 塁,小野寺 武,都甲 潔
    • Organizer
      ケミカルセンサ研究会
    • Place of Presentation
      東京工科大学
  • [Presentation] K07J332575M

    • Author(s)
      折元 亮・丸山高徳・志堂寺和則
    • Organizer
      HCGシンポジウム
    • Place of Presentation
      愛媛大学
  • [Presentation] 味覚センサ開発の背景,経緯,現状,そして今後

    • Author(s)
      都甲 潔
    • Organizer
      平成25年度戦略的情報通信研究開発推進事業(SCOPE)研究成果発表会
    • Place of Presentation
      TKP天神シティセンター
    • Invited
  • [Presentation] 味覚・嗅覚を情報化する

    • Author(s)
      都甲 潔
    • Organizer
      M&BE新分野開拓研究会2013/応用物理学会・有機分子バイオエレクトロニクス分科会
    • Place of Presentation
      豊田中央研究所
    • Invited
  • [Presentation] Biochemical sensors(Kansei biosensors) for gustatory and olfactory senses

    • Author(s)
      Kiyoshi Toko
    • Organizer
      IDF World Dairy Summit 2013/国際酪農連盟日本国内委員会
    • Place of Presentation
      横浜ベイホテル東急
    • Invited
  • [Presentation] 感性バイオセンサ

    • Author(s)
      都甲 潔
    • Organizer
      次世代センサ協議会 特別講演会/一般社会法人次世代センサ協議会
    • Place of Presentation
      スクワール麹町
    • Invited
  • [Presentation] 味と匂いを測る感性バイオセンサ開発の現状と将来

    • Author(s)
      都甲 潔
    • Organizer
      電子情報通信学会「食メディア研究会」
    • Place of Presentation
      別府国際コンベンションセンター
    • Invited
  • [Book] Physical and Biological Properties of Agricultural Products2013

    • Author(s)
      Kiyoshi Toko
    • Total Pages
      307-325
    • Publisher
      Kyoto University Press
  • [Book] Bio-Nanotecnology:A Revolution in Food,Biomedical and Health Sciences2013

    • Author(s)
      Kiyoshi Toko, Takeshi Onodera, Yusuke Tahara
    • Total Pages
      分担 pp.270-291
    • Publisher
      Wiley-Blackwell
  • [Book] Biochemical Sensors:Mimicking Gustatory and Olfactory Senses2013

    • Author(s)
      editor. K.Toko
    • Total Pages
      560
    • Publisher
      Pan Stanford Publishing
  • [Book] 技術シーズを活用した研究開発テーマの発掘2013

    • Author(s)
      都甲 潔
    • Total Pages
      分担 pp.544-548
    • Publisher
      技術情報協会

URL: 

Published: 2015-05-28  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi