• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2013 Fiscal Year Annual Research Report

味覚シグナルの発信・伝導・認知の分子論的統合解析

Research Project

Project/Area Number 23248058
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

阿部 啓子  東京大学, 農学生命科学研究科, 特任教授 (10151094)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 藍沢 広行  東京大学, 農学生命科学研究科, 特任准教授 (90221704)
Project Period (FY) 2011-04-01 – 2014-03-31
Keywords食品 / 味覚 / 脳・神経 / シグナル伝達 / 細胞・組織
Research Abstract

本研究は、ヒト味覚計測用培養細胞系の樹立、基本味受容細胞を完全消失したマウス・基本味伝達路をWGAで可視化したマウスの創出、食刺激に伴う味覚野・運動野の活性化マーカー分子の取得等、味覚シグナルの発信・伝導・認知の分子論的統合解析を実施した。
[1]塩味受容システム関連遺伝子の探索:Skn-1ノックアウトマウスの有郭乳頭上皮を用いたDNAマイクロアレイ解析の結果を、野生型のものと比較することにより、味蕾細胞種特異的に発現する候補遺伝子を抽出した。塩味の受容を担う味細胞は甘・旨・苦味受容のtype IIや酸味受容のtype III細胞と異なる。type I細胞であることが示唆されている。type I味蕾細胞(または味蕾全体)に特異的に発現する候補遺伝子のうち、膜貫通領域を持つものをタンパク質情報データベースUniProtおよび膜貫通部位予測プログラムSOSUIを用いて抽出し、ISHを行って味蕾での発現を調べた。このうち、味蕾全体ではなく一部の味蕾細胞に特異的に強い発現が見られたAnol, Kcne3, Sec6lalについては二重ISHを行い、type I味蕾細胞に特異的に発現していることを確認した。
[2]味覚と食欲の関連性の解析:動物はショ糖(甘味)やアミノ酸(旨味)を嗜好し、キニーネ(苦味)やクエン酸(酸味)を忌避する。ラットにこれらの味物質を添加した食餌を与え、摂食量を測定し、味覚が食欲に密接に関連するかを解析した。その結果、嗜好味である甘・旨味餌の摂食量に変化は見られないが、苦味餌は有意に忌避することが示された。さらに、甘味、旨味、苦味の受容細胞を欠失し、これらの味覚不全のS-KOマウスでも苦味餌を有意に忌避することから、苦味餌の忌避性は味覚のみならず消化管において感知機構が存在することが示唆された。

Current Status of Research Progress
Reason

25年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

25年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (31 results)

All 2014 2013

All Journal Article (9 results) (of which Peer Reviewed: 8 results) Presentation (20 results) (of which Invited: 12 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] Post-exercise impact of ingested whey protein hydrolysate on gene expression profiles in rat skeletal muscle: activation of extracellular signal-regulated kinase 1/2 and hypoxia-inducible factor-1alpha.2014

    • Author(s)
      Kanda, A. et al.
    • Journal Title

      J. Nutr.

      Volume: 6 Pages: 1-12

    • DOI

      10.1017/S0007114514000233

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Nuclear receptor-mediated alleviation of alcoholic fatty liver by polyphenols contained in alcoholic beverages.2014

    • Author(s)
      Yao, R. et al.
    • Journal Title

      PLoS ONE

      Volume: 9 Pages: e87142

    • DOI

      journal.pone.0087142

  • [Journal Article] Experimental detection of proteolytic activity in a signal peptide peptidase of Arabidopsis thaliana.2013

    • Author(s)
      Hoshi, M. et al.
    • Journal Title

      BMC Biochem.

      Volume: 14 Pages: 16

    • DOI

      10.1186/1471-2091-14-16

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effects of inhaled (S)-linalool on hypothalamic gene expression in rats under restraint stress.2013

    • Author(s)
      Yamamoto, N. et al.
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem.

      Volume: 77 Pages: 2413-2418

    • DOI

      10.1271/bbb.130524

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Xmrk-induced melanoma progression is affected by Sdf1 signals through Cxcr7.2013

    • Author(s)
      Liedtke, D. et al.
    • Journal Title

      Pigment Cell Melanoma Res.

      Volume: 27 Pages: 221-233

    • DOI

      10.1111/pcmr.12188

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Influence of a short-term iron-deficient diet on hepatic gene expression profiles in rats.2013

    • Author(s)
      Kamei, A. et al.
    • Journal Title

      PLoS ONE

      Volume: 8 Pages: e65732

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0065732

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Bifidobacterium breve B-3 exerts metabolic syndrome-suppressing effects in the liver of diet-induced obese mice: a DNA microarray analysis.2013

    • Author(s)
      Kondo, S. et al.
    • Journal Title

      Beneficial Microbes

      Volume: 4 Pages: 247-251

    • DOI

      10.3920/BM2012.0019

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Differential expression analysis throughout the weaning period in the mouse cerebral cortex.2013

    • Author(s)
      Maeda, N. et al.
    • Journal Title

      Biochem. Biophys. Res. Commun.

      Volume: 431 Pages: 437-443

    • DOI

      10.1016/j.bbrc.2012.12.150

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Transgenic labeling of higher-order neuronal circuits linked to phospholipase C-beta2-expressing taste bud cells in medaka fish.2013

    • Author(s)
      Ieki, T. et al.
    • Journal Title

      J. Comp. Neurol.

      Volume: 521 Pages: 1781-1802

    • DOI

      10.1002/cne.23256

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] シロイヌナズナシグナルペプチドペプチダーゼ(AtSPP)の基質探索の為のリポーターアッセイ系の構築2014

    • Author(s)
      星雅子、前田達哉、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      明治大学生田キャンパス、東京
    • Year and Date
      20140330-20140330
  • [Presentation] フラボノイドが胆汁酸およびコレステロール腸管吸収トランスポーター発現に与える影響2014

    • Author(s)
      小川真奈、高田龍平、阿部啓子、小林彰子
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      明治大学生田キャンパス、東京
    • Year and Date
      20140329-20140329
  • [Presentation] 小腸刷子細胞の分化制御と機能の解明2014

    • Author(s)
      吉岡美紗子、石丸喜朗、朝倉富子、阿部啓子
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      明治大学生田キャンパス、東京
    • Year and Date
      20140329-20140329
  • [Presentation] mRNA-Seq法を用いた味蕾特異的発現遺伝子の網羅的解析2014

    • Author(s)
      角田俊介、石丸喜朗、吉澤真人、吉岡美紗子、朝倉富子、阿部啓子
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      明治大学生田キャンパス、東京
    • Year and Date
      20140329-20140329
  • [Presentation] 塩ストレス条件下で栽培したトマト果実で発現する遺伝子の網羅的解析2014

    • Author(s)
      緑川景子、牧野孝宏、田村倫子、星雅子、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      明治大学生田キャンパス、東京
    • Year and Date
      20140329-20140329
  • [Presentation] 脂肪酸が苦味を抑制する作用機序の解明-脂肪酸は苦味物質の立体構造を変化させる-2014

    • Author(s)
      大木伽耶子、山下治之、井深章子、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      明治大学生田キャンパス、東京
    • Year and Date
      20140328-20140328
  • [Presentation] 自然薯ムカゴのマウス肝臓遺伝子発現に対する影響2014

    • Author(s)
      篠崎文夏、亀井飛鳥、渡部由貴、荒井綜一、阿部啓子
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      明治大学生田キャンパス、東京
    • Year and Date
      20140328-20140328
  • [Presentation] 食品ポリフェノールによる代謝ストレスの緩和に関わるエピゲノム調節領域の解析2014

    • Author(s)
      原田尚志、姚瑞卿、牛尼翔太、岡田由紀、三坂巧、伊藤隆司、三浦史仁、安岡顕人、白髭克彦、阿部啓子、中井雄治
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      明治大学生田キャンパス、東京
    • Year and Date
      20140328-20140328
  • [Presentation] Analysis of physiological functions of maple syrup by nutrigenomics2014

    • Author(s)
      Keiko Abe
    • Organizer
      247th ACS National Meeting & Exposition
    • Place of Presentation
      Dallas, Texas, USA
    • Year and Date
      20140316-20140320
    • Invited
  • [Presentation] 『大学教授になる』 味覚の科学に魅せられて―女性研究者の立場から2014

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      内閣府共催事業
    • Place of Presentation
      福島県福島市
    • Year and Date
      20140202-20140202
    • Invited
  • [Presentation] 次世代機能性食品―そのコンセプト2013

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      第11回日本機能性食品医用学会総会 『食による予防医学』
    • Place of Presentation
      東京海洋大学品川キャンパス
    • Year and Date
      20131208-20131208
    • Invited
  • [Presentation] 味覚と栄養の接点―統合食品機能学への道2013

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      徳島大学「ストレスと栄養クラスター」
    • Place of Presentation
      徳島大学
    • Year and Date
      20131208-20131208
    • Invited
  • [Presentation] 味覚の研究―認知科学への発展をみる2013

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      日本官能評価学会企業部会第一回拡大講演会
    • Place of Presentation
      弥生講堂、東大
    • Year and Date
      20131128-20131128
    • Invited
  • [Presentation] 味覚研究の最前線―基礎から応用まで2013

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      第38回京浜リピッドクラブ
    • Place of Presentation
      目黒、東京
    • Year and Date
      20131127-20131127
    • Invited
  • [Presentation] 食品の機能性・安全性評価の最前線について2013

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      宮崎県 食の機能性・安全性にかかる講演
    • Place of Presentation
      宮崎市高千穂、宮崎
    • Year and Date
      20131119-20131119
    • Invited
  • [Presentation] 食品の機能性・安全性のDNA診断2013

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      第23回かわさき科学技術サロン 『世界に貢献する生命科学・環境分野のイノベーション創出に向けて』
    • Place of Presentation
      LiSE、川崎
    • Year and Date
      20131011-20131011
    • Invited
  • [Presentation] 食品の機能性・安全性の事前評価―栄養遺伝子科学の活用2013

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      BioJapan2013 World Business Forum
    • Place of Presentation
      横浜、神奈川
    • Year and Date
      20131009-20131009
    • Invited
  • [Presentation] 味覚受容・応答の最新研究―末梢から中枢への広がりをみる2013

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      食後サイエンス懇談会講演
    • Place of Presentation
      大手町、東京
    • Year and Date
      20130713-20130713
    • Invited
  • [Presentation] 味覚の最新科学と酒類コンジェナーの機能性の先端研究2013

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      公益財団法人 日本醸造協会 第29回ワインセミナー
    • Place of Presentation
      北とぴあ、東京
    • Year and Date
      20130704-20130704
    • Invited
  • [Presentation] 海外で通用する健康食品の機能性―国際戦略総合特区に設置された研究機関とその役割を解説2013

    • Author(s)
      阿部啓子
    • Organizer
      健康原料・素材・OEM展2013
    • Place of Presentation
      東京、国際フォーラム
    • Year and Date
      20130423-20130423
    • Invited
  • [Book] Semin. Cell Dev. Biol.2013

    • Author(s)
      Abe, K.
    • Total Pages
      255
    • Publisher
      Elsevier
  • [Book] Semin. Cell Dev. Biol.2013

    • Author(s)
      Matsumoto, I. et al.
    • Total Pages
      255
    • Publisher
      Elsevier

URL: 

Published: 2015-05-28  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi