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2013 Fiscal Year Annual Research Report

生育環境に応答したバラ香気成分生合成経路シフトの分子機構の解析と可視化

Research Project

Project/Area Number 23380063
Research InstitutionShizuoka University

Principal Investigator

渡辺 修治  静岡大学, 創造科学技術大学院, 教授 (90230979)

Project Period (FY) 2011-04-01 – 2014-03-31
Keywords生合成 / バラ / 2-フェニルエタノール / 季節変化 / AAAT / PDC
Research Abstract

季節に伴う2PE生合成経路の変化と気温、大気圧、日照時間、湿度の変化を照合した結果、気温および大気圧が [2H7]-2PEの生成量を変化させる環境要因の一つであることを推定した。そこで本研究では、AT routeの活性が温度上昇によって亢進することで [2H7]-2PEが増加するとの仮説の基、(1) AT routeを亢進させる環境要因および (2) 季節変化の分子機構について検証した。
(1) AT routeを亢進させる環境要因の検討: バラ花弁に対し4°Cおよび30°Cの温度処理を行い、生成する [2Hn(n=7,8)]-2PEを定量した。その結果、処理時間に伴い [2H7]-2PEの生成量が4°C処理で減少し、30°C処理で増加した。これらの結果から、気温が2PE生合成経路の季節変化をもたらす環境要因の一つであることが強く示唆された。
(2) 季節変化の分子機構の解析: 夏季および高温下ではAT route上の酵素 (AAAT、PDC) の発現量が上昇し、冬季および低温下では発現量が低下するとの仮説を立てた。この仮説を検証するため、夏季・冬季に採取したバラおよび4°C・30°Cで温度処理したバラを用いて、AAATおよびPDCのRNA-seq解析を行った。その結果、AAATの発現量は温度変化に関わらず一定であった。また、PDCは夏季および30°C処理では予測に反して発現量が減少していた。
以上のデータより、温度の違いによるAT routeの活性の変化は、生合成酵素遺伝子の転写レベルの相違によるものではなく、翻訳後修飾、酵素活性等に起因することが示唆された。

Current Status of Research Progress
Reason

25年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

25年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (11 results)

All 2014 2013 Other

All Journal Article (7 results) (of which Peer Reviewed: 7 results) Presentation (3 results) (of which Invited: 1 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Determination of volatile compounds in four commercial samples of Japanese green algae using solid phase microextraction gas chromatography mass spectrometry.2014

    • Author(s)
      Yamamoto,M., Baldermann,S., Yoshikawa,K.,, Fujita,A., Mase,N., Watanabe,N.
    • Journal Title

      The Scientific World Journal

      Volume: Article ID 289780 Pages: 8

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Characterization of odorant compounds and their biochemical formation in green tea with a low temperature storage process.2014

    • Author(s)
      Katsuno, T., Kasuga,H., Kusano,Y., Yaguchi, Y., Tomomura,M., Cui, J.L., Yang, Z.Y., Baldermann,S., Nakamura,Y., Ohnishi,T., Mase,N., Watanabe,N.
    • Journal Title

      Food Chem.

      Volume: 148 Pages: 388-395

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2013.10.069

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Characterization of flower-inducing compound in Lemna paucicostata exposed to drought stress.2014

    • Author(s)
      Murata, A. Akaike,R., Kawahashi, T., Tsuchiya, R., Takemoto,H., Ohnishi, T., Todoroki, Y., Mase, N., Yokoyama, M., Takagi, K., Winterhalter, P., Watanabe..N.
    • Journal Title

      Tetrahedron

      Volume: 印刷中 Pages: 印刷中

    • DOI

      10.1016/j.tet.2014.03.099

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Recent studies of the volatile compounds in tea.2013

    • Author(s)
      Yang, Z., Baldermann, S., Watanabe, N
    • Journal Title

      Food Res. International,

      Volume: 53 Pages: 585-599

    • DOI

      10.1016/j.foodres.2013.02.011

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Influence of exogenously applied abscisic acid on carotenoid content and water uptake in flowers of the tea plant (Camellia sinensis).2013

    • Author(s)
      Baldermann,S., Yang,Z., Sakai, M., Fleischmann, P., Morita,A., Todoroki,Y. Watanabe, N.
    • Journal Title

      J Sci Food Agric.

      Volume: 93 Pages: 1660-1664

    • DOI

      doi: 10.1002/jsfa.5944

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] nsight into the chemistry of cycloaddition between α-ketol oxylipin and epinephrine: isolation and structure elucidation of a new reaction product.2013

    • Author(s)
      Kai,K., Oba,Y., Akaike,R., Murata,A., Nishikawa, T., Watanabe,N.
    • Journal Title

      Tetrahedron Lett.,

      Volume: 54 Pages: 2247-2250

    • DOI

      10.1016/j.tetlet.2013.02.062

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Purification and gas chromatography-combustion-isotope ratio -mass spectrometry of aroma compounds from green tea products and comparison to bulk analysis.2013

    • Author(s)
      Murata, A., Yamada,K., Yoshida, N., Juchelka, D., Hilkert,A., Ohnishi,T., Watanabe, N., Winterhalter, P.
    • Journal Title

      J. Agric. Food Chem.

      Volume: 61 Pages: 11321-11325

    • DOI

      doi: 10.1021/jf403605a

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] バラ香気成分2-phenlethanol生合成経路はどのようにして季節変動するのか?2013

    • Author(s)
      Kanda, M., Hirata, H., Watanabe, N., Ohnishi, T.
    • Organizer
      植物化学調節学会2013年度
    • Place of Presentation
      新潟大学(新潟市)
    • Year and Date
      20131031-20131031
  • [Presentation] Rose scent 2-phenylethanol was produced via two biosynthetic pathways in response to seasonal change in environment2013

    • Author(s)
      Kanda, M., Hirata, H., Ohnishi, T., Watanabe, N.
    • Organizer
      Sixth International Symposium on Rose Research and Cultivation
    • Place of Presentation
      Hannnover, Germany
    • Year and Date
      20130827-20130827
  • [Presentation] 植物香気成分の整合性経路,生育環境要因の解析2013

    • Author(s)
      渡辺修治
    • Organizer
      GC-MSユーザーズセミナー2013
    • Place of Presentation
      東京・丸の内トラストタワー
    • Year and Date
      20130607-20130607
    • Invited
  • [Remarks] 一押し研究者

    • URL

      http://gsst.shizuoka.ac.jp/kyoiku/ichioshi.html

URL: 

Published: 2015-05-28  

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