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2013 Fiscal Year Final Research Report

The bean dishes for promoting bean intake at home

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 23500981
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionSoai University

Principal Investigator

MURAI YOKO  相愛大学, 人間発達学部, 教授 (30434864)

Research Collaborator OKUDA Toyoko  相愛大学, 人間発達学部, 教授 (90047308)
OKUDA Toyoko  帝塚山学院大学, 人間科学部, 教授 (90047308)
Project Period (FY) 2011 – 2013
Keywords豆摂取 / 豆料理 / 豆調理頻度 / 豆素材製品 / 豆料理集 / 小学生保護者
Research Abstract

To promote bean intake, we held a cooking class for easy bean dishes, including a lecture about beans, for parents/guardians of kindergarten and elementary school children. Simultaneously, we conducted two questionnaire surveys among the participants to investigate their background factors regarding bean intake, and evaluate the menu learned in class. The higher motivation group for making the practiced beans menu at home tended to have a lot of interest in beans and emphasized the importance of eating habits. The motivation was affected by the participants' evaluation of the menu and their degree of emphasis on dietary awareness. Furthermore, we examined the preferences and cooking motivations for six kinds of bean dishes. The result indicated the possibility that bean dishes made using precooked beans might encourage home cooking in the group who rarely eat beans. The use of print medium about bean dishes was also effective to increase the frequency of cooking beans.

  • Research Products

    (10 results)

All 2014 2013 2012 2011 Other

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 4 results) Presentation (3 results) Book (1 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] 豆調理頻度向上を目的とした印刷媒体に教育効果-小学生保護者を対象として-2014

    • Author(s)
      村井 陽子, 奥田 豊子
    • Journal Title

      日本食育学会誌

      Volume: 8 巻 Pages: 111-120

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 6 種の豆料理に対する嗜好性と調理意欲-小学生の保護者を対象とした質問紙調査より-2013

    • Author(s)
      村井 陽子, 奥田 豊子
    • Journal Title

      日本食育学会誌

      Volume: 7 巻 Pages: 205-212

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 6 種の豆料理に対する嗜好性と調理意欲-食品スーパーでの買い物客を対象とした質問紙調査より-2013

    • Author(s)
      村井 陽子
    • Journal Title

      相愛大学研究論集

      Volume: 29 巻 Pages: 59-65

    • URL

      https://soai.repo.nii.ac.jp/

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 実習豆献立を家庭で作る意欲とその関連要因-幼稚園・小学生保護者を対象とした豆料理講習会から-2013

    • Author(s)
      村井 陽子, 巽 和枝, 奥田 豊子
    • Journal Title

      日本食育学会誌

      Volume: 7 巻 Pages: 41-48

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 幼稚園保護者と小学生保護者の豆摂取に関する特性比較2012

    • Author(s)
      村井 陽子, 巽 和枝
    • Journal Title

      相愛大学研究論集

      Volume: 28 巻 Pages: 247-260

    • URL

      https://soai.repo.nii.ac.jp/

  • [Presentation] 豆調理頻度向上を目的とした印刷媒体による働きかけの効果-小学生保護者を対象として-2013

    • Author(s)
      村井 陽子, 奥田 豊子
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Place of Presentation
      兵庫
    • Year and Date
      2013-09-14
  • [Presentation] 6種の豆料理に対する嗜好性と調理意欲-食品スーパーでの買い物客を対象とした質問紙調査より-2012

    • Author(s)
      村井 陽子, 巽 和枝, 奥田 豊子
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Place of Presentation
      愛知
    • Year and Date
      2012-09-13
  • [Presentation] 豆摂取促進のための料理講習会開催の効果2011

    • Author(s)
      村井 陽子, 巽 和枝, 奥田 豊子, 福井 充
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Place of Presentation
      広島
    • Year and Date
      2011-09-09
  • [Book] 食育・食生活論2011

    • Author(s)
      村井 陽子, 他
    • Total Pages
      156 (128-135)
    • Publisher
      講談社サイエンティフィク
  • [Remarks] ホームページ

    • URL

      http://www.soai.ac.jp/

URL: 

Published: 2015-07-16  

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