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糖アルコールの口腔エコロジーに及ぼす影響に関する基礎的研究

Research Project

Project/Area Number 04J03025
Research Category

Grant-in-Aid for JSPS Fellows

Allocation TypeSingle-year Grants
Section国内
Research Field Orthodontic/Pediatric dentistry
Research InstitutionTohoku University

Principal Investigator

堀 はるみ (宮澤 はるみ)  東北大学, 大学院歯学研究科, 特別研究員(PD)

Project Period (FY) 2004 – 2006
Project Status Completed (Fiscal Year 2006)
Budget Amount *help
¥3,400,000 (Direct Cost: ¥3,400,000)
Fiscal Year 2006: ¥1,100,000 (Direct Cost: ¥1,100,000)
Fiscal Year 2005: ¥1,100,000 (Direct Cost: ¥1,100,000)
Fiscal Year 2004: ¥1,200,000 (Direct Cost: ¥1,200,000)
Keywords糖アルコール / マルトトリイトール / ミュータンスレンサ球菌 / 糖代謝阻害 / キシリトール
Research Abstract

マルトトリイトール(MTL)は齲蝕との関連が深いミュータンスレンサ球菌のα-glucosidaseやマルトース代謝を阻害することが知られている。本年度はMTLのミュータンスレンサ球菌に対する増殖及び菌体付着能抑制効果を検討した。S. sobrinus 6715、OMZ176、S. mutans NCTC10449、ATCC31989を、ガラス試験管内で1%グルコース(G)、マルトース(GG)、スクロース(GF)、及びそれぞれに60mM MTLを加えた複合培地で35℃、30度傾斜下で嫌気培養した。18時間培養後、浮遊菌体と試験管壁付着菌体に分別し超音波で菌体を懸濁した後、660nmにおける濁度からそれぞれの菌体量を求めた。MTL添加により、S. sobrinus6715、OMZ176の総菌体量(MTLを加えない場合=100)は、G、GG及びGF培地で15.0-88.5に減少した(P<0.01-0.05)が、総菌体量に対する付着菌体量の割合には有意な変化はなかった。一方、S.mutans NCTC10449、ATCC31989の総菌体量はG培地で40.8-53.0に減少した(P<0.01)が、GG及びGF培地では減少しなかった。また、ATCC31989では、G、GG及びGF培地における付着菌体量の割合が1/2-1/3に減少した(P<0.01-0.05)。以上のことから、MTLのミュータンスレンサ球菌に対する効果は菌種によって異なり、S. sobrinusでは増殖を抑制すること、S. mutansでは増殖抑制は弱いが菌体付着能を抑制することが分かった。

Report

(3 results)
  • 2006 Annual Research Report
  • 2005 Annual Research Report
  • 2004 Annual Research Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2007 2006 2005 2004

All Journal Article (8 results)

  • [Journal Article] Inhibitory effects of maltotriitol on the growth and the adhesion of mutans streptococci2007

    • Author(s)
      Miyasawa-Hori H
    • Journal Title

      International Congress Series (in press)

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Journal Article] Difference in the xylitol sensitivity of acid production among Streptococcus mutans strains, and its biochemical mechanism2006

    • Author(s)
      Miyasawa-Hori H
    • Journal Title

      Oral Microbiol Immunol 21(4)

      Pages: 201-205

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Journal Article] Quantitative detection of Streptococcus mutans in the dental plaque of Japanese preschool children by real-time PCR2006

    • Author(s)
      Hata S
    • Journal Title

      Lett Appl Microbiol 42(2)

      Pages: 127-131

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Journal Article] Difference in the xylitol sensitivity of acid production among Streptococcus mutans strains, and its biochemical mechanism.2006

    • Author(s)
      Miyasawa-Hori H
    • Journal Title

      Oral Microbiol Immunol 21(in press)

    • Related Report
      2005 Annual Research Report
  • [Journal Article] PCR for detection of mutans streptococci in human dental plaque.2005

    • Author(s)
      Matsuyama J
    • Journal Title

      International Congress Series 1284

      Pages: 158-162

    • Related Report
      2005 Annual Research Report
  • [Journal Article] Difference in the xylitol sensitivity of acid production among Streptococcus mutans strains, and its biochemical mechanism.2005

    • Author(s)
      Miyasawa-Hori H
    • Journal Title

      International Congress Series 1284

      Pages: 187-188

    • Related Report
      2005 Annual Research Report
  • [Journal Article] Difference in the xylitol sensitivity of acid production among Streptococcus mutans strains, and its biochemical mechanism2005

    • Author(s)
      Harumi Miyasawa-Hori
    • Journal Title

      International Symposium for Interface Oral Health Science 1

      Pages: 47-47

    • Related Report
      2004 Annual Research Report
  • [Journal Article] Streptococcus mutansにおけるキシリトール代謝阻害感受性は糖取込み酵素系の生化学的特性に由来する2004

    • Author(s)
      宮澤(堀) はるみ
    • Journal Title

      J Oral Biosci 46(5)

      Pages: 423-423

    • Related Report
      2004 Annual Research Report

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Published: 2004-04-01   Modified: 2024-03-26  

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