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馬鈴薯澱粉と小麦粉との混合粉におけるレオロジー・テクスチャー特性

Research Project

Project/Area Number 05F05674
Research Category

Grant-in-Aid for JSPS Fellows

Allocation TypeSingle-year Grants
Section外国
Research Field Food science
Research InstitutionNational Agricultural Research Organization

Principal Investigator

野田 高弘  National Agricultural Research Organization, 北海道農業研究センター機能性利用研究北海道サブチーム, サブチーム長

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) SARKER Md. Zaidul Islam  独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 北海道農業研究センター・機能性利用研究北海道サブチーム, 外国人特別研究員
SARKER Md.Zaidui Islam  独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 北海道農業研究センター機能性利用研究北海道サブチーム, 外国人特別研究員
SARKER Md.Zaidul Islam  独立行政法人農業・生物系特定産業技術研究機構, 北海道農業研究センター・畑作研究部, 外国人特別研究員
Project Period (FY) 2005 – 2007
Project Status Completed (Fiscal Year 2007)
Budget Amount *help
¥2,400,000 (Direct Cost: ¥2,400,000)
Fiscal Year 2007: ¥700,000 (Direct Cost: ¥700,000)
Fiscal Year 2006: ¥1,200,000 (Direct Cost: ¥1,200,000)
Fiscal Year 2005: ¥500,000 (Direct Cost: ¥500,000)
Keywords馬鈴薯澱粉 / 小麦粉 / ラピッドビスコアナライザー / 示差走査熱量計 / 糊化温度 / 粘度 / アミロース含量 / 糊化エンタルピー / リン含量 / 粘度特性 / ファリノグラフ / 生地物性
Research Abstract

代表的な外国産及び国産の強力粉、準強力粉、中力粉、薄力粉に一定の馬鈴薯澱粉を配合し、これらの配合粉のレオロジー・テクスチャー特性について、ラピッドビスコアナライザー(RVA)及び示差走査熱量計(DSC)を用いて解明した。また、得られたレオロジー・テクスチャー特性値と供試した小麦粉のタンパク含量、アミロース含量との関連性について解析を行った。供試した小麦粉中のタンパク含量は、9.0-13.2%、アミロース含量は21.2-27.2%にそれぞれ分布していた。RVA最高粘度は、アミロース含量の低い中力粉(ホクシン)と馬鈴薯澱粉との混合粉において明らかに高かった。RVA粘度上昇温度は、中力粉(ホクシン)と馬鈴薯澱粉との混合粉では若干低い値となった。それに対し、混合粉における供試小麦粉のタンパク含量は、混合粉のRVA最高粘度、粘度上昇温度にほとんど影響を与えないことが確認された。各種小麦粉から分離した澱粉のDSC糊化ピーク温度、糊化エンタルピーは、それぞれ58.8-61.0℃、9.6-11.0J/gであった。それに対し、馬鈴薯澱粉の糊化ピーク温度、糊化エンタルピーは、それぞれ67.7℃、20.8J/gであった。混合粉でのDSCによる熱糊化特性の結果をみると、いずれにおいても小麦澱粉及び馬鈴薯澱粉由来の2つのピークがみられた。混合粉での小麦澱粉及び馬鈴薯澱粉の糊化ピーク温度は、グルテンの存在しないそれぞれの分離澱粉と比較して若干高いことが判明した。糊化エンタルピーは馬鈴薯澱粉添加量を増加させるにつれて上昇したが、小麦粉の種類が異なっても大きな影響はなかった。

Report

(3 results)
  • 2007 Annual Research Report
  • 2006 Annual Research Report
  • 2005 Annual Research Report
  • Research Products

    (12 results)

All 2008 2007

All Journal Article (10 results) (of which Peer Reviewed: 8 results) Presentation (2 results)

  • [Journal Article] Thermal analysis of mixtures of wheat flour and potato starches of three different cultivars2008

    • Author(s)
      I. S. M. Zaidul, H. Yamauchi, C. Matsuura-Endo, S. Takigawa, and T. Noda
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids (In press)

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Differential scanning calorimetry study of mixtures of wheat flour and potato, sweet potato, cassava and yam starch2008

    • Author(s)
      I. S. M. Zaidul, N. Absar, S.-J. Kim, A. A Karim, H. Yamauchi, and T. Noda
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering (In press)

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effects of high-molecular-weight glutenin subunits on the texture of yellow alkaline noodles using near-isogenic lines2008

    • Author(s)
      H. Yamauchi, M. Ito, Z. Nishio, T. Tabiki, S.-J. Kim, N. Hashimoto, T. Noda, S. Takigawa, C. Matsuura-Endo, K. Takata, K. Ohta, M. Fukushima, H. Miura
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research (In press)

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] RVA study of mixtures of wheat flour and Potato starches with different phosphorus content2007

    • Author(s)
      I. S. M. Zaidul, H. Yamauchi, S.-J. Kim, N. Hashimoto and T. Noda
    • Journal Title

      Food Chemistry 102巻

      Pages: 1105-1111

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] RVA analysis of mixtures of wheat flour and potato, sweet potato, yam and cassava starches2007

    • Author(s)
      I. S. M. Zaidul, N. A. Nik Norulaini, A. K. Mohd Omar, H. Yamauchi, and T. Noda
    • Journal Title

      Carbohydrate Polymers 69巻

      Pages: 784-791

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Correlations of the composition, minerals, and pasting properties of various potato starches2007

    • Author(s)
      I. S. M. Zaidul, N. A. Nik Norulaini, A. K. M. Omar. H. Yamauchi, and T. Noda
    • Journal Title

      Starch 59巻

      Pages: 269-276

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Correlation between the compositional and pasting properties of various potato starches2007

    • Author(s)
      I. S. M. Zaidul, H. Yamauchi, S. Takigawa, C. Matsuura-Endo, T. Suzuki and T. Noda
    • Journal Title

      Food Chemistry 105巻

      Pages: 164-172

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Staling and texture of bread prepared from new Japanese bread wheat varieties with slightly low-amylose starch2007

    • Author(s)
      M. Ito, S.-J. Kim, N. Hashimoto, T. Noda, S. Takigawa, C. M. Endo, T. Horibata, Y. Nakaura, N. Inouchi, M. Fukushima and H. Yamauchi
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research 13巻

      Pages: 121-128

    • Related Report
      2007 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] RVA study of mixtures of wheat flour and potato starches with different phosphorus content2007

    • Author(s)
      I.S.M.Zaidul, H.Yamauchi, S.-J.Kim, N.Hashimoto, T.Noda
    • Journal Title

      Food Chemistry 102巻4号

      Pages: 1105-1111

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Journal Article] Thermal analysis of mixtures of wheat flour and potato starches of three different cultivars2007

    • Author(s)
      I.S.M.Zaidul, H.Yamauchi, C.Mstsuura-Endo, S.Takigawa, T.Noda
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids (In press)(未定)

    • Related Report
      2006 Annual Research Report
  • [Presentation] Pasting and gelatinization properties of mixtures of wheat flour and potato, sweet potato, cassava and yam starches2007

    • Author(s)
      I. S. M. Zaidul, N. Absar, A. A. Karim, C. Matsuura-Endo, and T. Noda
    • Organizer
      10th ASEAN Food Conference 2007
    • Place of Presentation
      Kuala Lumpur
    • Related Report
      2007 Annual Research Report
  • [Presentation] Factors affecting enzymatic digestibility of potato starches2007

    • Author(s)
      T. Noda, N. Hashimoto and I. S. M. Zaidul
    • Organizer
      XV International Starch Convention
    • Place of Presentation
      Moscow
    • Related Report
      2007 Annual Research Report

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Published: 2005-04-01   Modified: 2024-03-26  

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