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インディカ、ジャポニカ米を原料とした食品のテクスチャー(食感)と澱粉特性との関係

Research Project

Project/Area Number 08F08621
Research Category

Grant-in-Aid for JSPS Fellows

Allocation TypeSingle-year Grants
Section外国
Research Field Food science
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

神山 かおる  独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品機能研究領域, ユニット長

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) SODHI Navdeep Singh  独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品機能研究領域, 外国人特別研究員
Project Period (FY) 2008 – 2010
Project Status Completed (Fiscal Year 2010)
Budget Amount *help
¥2,000,000 (Direct Cost: ¥2,000,000)
Fiscal Year 2010: ¥700,000 (Direct Cost: ¥700,000)
Fiscal Year 2009: ¥800,000 (Direct Cost: ¥800,000)
Fiscal Year 2008: ¥500,000 (Direct Cost: ¥500,000)
Keywords米 / 米飯 / 澱粉 / 農林水産物 / テクスチャー / アミロース / 咀嚼筋筋電図 / レオロジー / 食品 / ゲル / 加工調理
Research Abstract

日本産のアミロース量の異なる米(糯米から高アミロースの長粒米までを含む)8品種から米粉を調製し、アミロース量、たんぱく質量、白度、粘性、糊化特性を調べた。また標準的な炊飯米を調製し、それらのテクスチャー(食感)特性をテンシプレッサーを用いた一粒のテクスチャー測定と、食味計による味の分析、および健常若年被験者12名による左右咬筋の筋電位測定を行った。筋電位測定で得たパラメータのうち、米試料によって変動した19変数を用いて、クラスター解析を行ったところ6群に分けることができた。それぞれの群を代表する6変数で主成分分析をしたところ、第一主成分(寄与率50.9%)は米澱粉のアミロース量の順に並んだ。また、機器によるテクスチャーパラメータとも高い相関関係を示した。一方、それとは独立の第二主成分(寄与率20.4%〉は、筋電位で咀嚼中・後期に得られた性質と関係が深く、食される前に分析されるアミロース量や機器によるテクスチャー特性のどれとも有意に高い相関関係を示さないことがわかった。このことから、米飯のテクスチャーは米澱粉のアミロース量により変化し、澱粉、米粉、炊飯米の示す多くの物理化学的特性との相関関係もあるものの、摂食中に変化して生じた性質については、アミロースや機器分析値とは関係しないため、筋電位などの咀嚼中のヒトの測定が重要であることが示唆された。
ジャポニカ米の代表的品種コシヒカリから、搗精率を2、6、10%と3通りに変え、米に対する加水率を重量比で1.5、1.65、1.8倍に3通りに変えて炊飯した9種の飯について、テクスチャー特性とヒトの咀嚼筋筋電位の測定を行った。機器分析によるテクスチャーと筋電位パラメータとの関係を現在解析している。

Report

(3 results)
  • 2010 Annual Research Report
  • 2009 Annual Research Report
  • 2008 Annual Research Report
  • Research Products

    (11 results)

All 2011 2010 2009

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results) Presentation (8 results)

  • [Journal Article] Molecular structure and physicochemical properties of acid-methanoltreated chicknea starch2011

    • Author(s)
      Sodhi, N.S., Chang, Y.H., Midha, S., Kohyama, K.
    • Journal Title

      International Journal of Food Properties

      Volume: (印刷中)

    • Related Report
      2010 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Phenomenological viscoelasticity of some rice starch gels2010

    • Author(s)
      Sodhi, N.S., Lu, Z.H., Sasaki, T., Kohyama, K.
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids 24

      Pages: 512-517

    • Related Report
      2009 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of acid-methanol treatment on the molecular structure and physicochemical properties of lentil(Lens culinaris Medik)starch2009

    • Author(s)
      Sodhi, N.S., Chang, Y.H., Kaur, N., Kohyama, K.
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids 23

      Pages: 2219-2225

    • Related Report
      2009 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Fredholm integral equation to investigate rheology of starch gels from different rice types (Indica & Japonica) and their blends2010

    • Author(s)
      Sodhi, N.S., Sasaki, T., Lu, Z.H., Kohyama, K.
    • Organizer
      5th Pacific Rim Conference on Rheology
    • Place of Presentation
      北海道大学(札幌)
    • Year and Date
      2010-08-05
    • Related Report
      2010 Annual Research Report
  • [Presentation] Pasting, textural and molecular structural properties of acid-methanol treated lentil (Lens culinaris Medik) starch2010

    • Author(s)
      Sodhi, N.S., Chang, Y.H., Kaur. N.. Kohyama, K.
    • Organizer
      5th Pacific Rim Conference on Rheology
    • Place of Presentation
      北海道大学(札幌)
    • Year and Date
      2010-08-05
    • Related Report
      2010 Annual Research Report
  • [Presentation] Rheological properties in coagulation of soybean proteins induced by glucono-δ-lactone or papain2010

    • Author(s)
      Luan, G, Sodhi, N.S., Kohyama, K.
    • Organizer
      5th Pacific Rim Conference on Rheology
    • Place of Presentation
      北海道大学(札幌)
    • Year and Date
      2010-08-05
    • Related Report
      2010 Annual Research Report
  • [Presentation] Physicochemical characterization in relation to cooked rice quality assessment for cultivars varying in amylose content.2010

    • Author(s)
      Sodhi, N.S., Suzuki, K., Sasaki, T., Yamamoto, K., Kohyama, K.
    • Organizer
      Plant Polysaccharide and Applied Glycoscience Workshop (PPAGW 2010) : A Satellite Symposium of the 25^<th> International Carbohydrate Symposium (ICS 2010)
    • Place of Presentation
      笹川記念会館(東京)
    • Year and Date
      2010-07-29
    • Related Report
      2010 Annual Research Report
  • [Presentation] Effect of amylose content on phenomenological viscoelasticity of rice starch gels2010

    • Author(s)
      Sodhi, N.S., Lu, Z.H., Sasaki, T., Kohyama, K.
    • Organizer
      日本農芸化学会2010年度大会(JSBBA)
    • Place of Presentation
      東京大学
    • Year and Date
      2010-03-28
    • Related Report
      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] Electromyographic studies on mastication of cooked rice from different cultivars2010

    • Author(s)
      Sodhi, N.S., Suzuki, K., Kohyama, K.
    • Organizer
      International Conference on Food Oral Processing
    • Place of Presentation
      University of Leeds, UK
    • Related Report
      2010 Annual Research Report
  • [Presentation] Relaxation time spectrum from dynamic mechanical measurement : Anappraisal and application for rice starch gels' analysis2009

    • Author(s)
      Sodhi, N.S., Lu, Z.H., Sasaki, T., Kohyama, K.
    • Organizer
      The 38^<th> Annual Meeting of United States Japan Cooperative Program in Natural Resources(UJNR)-Food and Agriculture Panel
    • Place of Presentation
      つくば国際会議場
    • Year and Date
      2009-10-06
    • Related Report
      2009 Annual Research Report
  • [Presentation] Effect of temperature on hydration kinetics of rice grains2009

    • Author(s)
      Sodhi, N.S., Kohyama, K.
    • Organizer
      第10回日本食品工学会(JSFE)
    • Place of Presentation
      石川県立大学
    • Year and Date
      2009-08-01
    • Related Report
      2009 Annual Research Report

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Published: 2008-04-01   Modified: 2024-03-26  

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