Improvement of QOL on diet therapy at home based on Augmented Reality and Food Big Data Analysis
Project/Area Number |
15K12356
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Research Field |
Eating habits
|
Research Institution | Nara Institute of Science and Technology |
Principal Investigator |
Kato Hirokazu 奈良先端科学技術大学院大学, 情報科学研究科, 教授 (70221182)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
冨田 圭子 近畿大学, 農学部, 准教授 (20381931)
|
Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) |
KANAYA Shigehiko 奈良先端科学技術大学院大学, 情報科学研究科, 教授 (90224584)
Sandor Christian 奈良先端科学技術大学院大学, 情報科学研究科, 准教授 (80733196)
YAMAMOTO Goshiro 京都大学, 医学研究科, 特定講師 (70571446)
TAKETOMI Takafumi 奈良先端科学技術大学院大学, 情報科学研究科, 助教 (50610664)
KIDO Shinsuke 近畿大学, 農学部, 准教授 (30437652)
INAMURA Maya 近畿大学, 農学部, 助手 (40709010)
|
Research Collaborator |
UENISHI Kozue 近畿大学, 農学部, 助手 (40709523)
|
Project Period (FY) |
2015-04-01 – 2017-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2016)
|
Budget Amount *help |
¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2015: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
|
Keywords | 在宅食事療法 / 食材データベース / QOL改善 / 栄養素分析 / 献立推薦 |
Outline of Final Research Achievements |
We confirmed the importance of examining the menu of restricted diet while paying attention to micronutrients by utilizing the nutrient database we developed. Furthermore, we confirmed that adjusting nutritional constraints in multiple days is effective for improving patients' QOL by using our menu recommendation system. In order to introduce tablet type augmented reality technology into such a recommendation system, we also examined to evaluate its usefulness as a user interface, and established guidelines for the evaluation.
|
Report
(3 results)
Research Products
(5 results)
-
[Journal Article] ビッグデータ・フード・サイエンス:料理レシピと世界の食品アクセスにおけるデータ・サイエンス2016
Author(s)
平井(森田)晶, 西原典孝, 大橋美名子, 冨田圭子, 小島誠也, 大西啓介, 稲村真弥, 生島早紀子, 佐藤哲大, 小野直亮, 黄銘, 鈴木優, 中村哲, 加藤博一, 金谷重彦
-
Journal Title
明日の食品産業
Volume: 2016・3
Pages: 33-44
Related Report
Acknowledgement Compliant
-
[Journal Article] ビッグデータ・フード・サイエンス:料理レシピと世界の食品アクセスにおけるデータ・サイエンス2016
Author(s)
平井(森田)晶, 西原典孝, 大橋美名子, 冨田圭子, 小島誠也, 大西啓介, 稲村真弥, 生島早紀子, 佐藤哲大, 小野直亮, 黄銘, 鈴木優, 中村哲, 加藤博一, 金谷重彦
-
Journal Title
明日の食品産業
Volume: 3月号
Pages: 33-44
Related Report
Acknowledgement Compliant
-
-
-
[Presentation] 在宅食事療法の栄養素情報の分析と動的な献立計画支援手法の提案2016
Author(s)
小島誠也, 冨田圭子, 木戸慎介, 森田晶, 金谷重彦, 稲村真弥, 上西梢, 武富貴史, 山本豪志朗, サンドア クリスチャン, 加藤博一
Organizer
電子情報通信学会 マルチメディア・仮想環境基礎研究会(MVE)
Place of Presentation
名桜大学(沖縄県名護市)
Year and Date
2016-03-07
Related Report