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The development of SHOKUIKU with school lunch by nutrition teachers.

Research Project

Project/Area Number 16K00922
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionKanagawa Institute of Technology

Principal Investigator

AIBA NAOMI  神奈川工科大学, 応用バイオ科学部, 教授 (50199220)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 金田 雅代  女子栄養大学, 付置研究所, 客員教授 (30413066)
中馬 和代  鹿児島純心女子短期大学, その他部局等, 教授 (90765835)
Research Collaborator TOYAMA chieko  
HIROTA misako  
MURAI eiko  
AKAMATSU miyuki  
KAWAMOTO teruko  
NISHIO kayo  
KAMEGAYA teruko  
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords食育 / 栄養教諭 / 学校給食 / 食教育
Outline of Final Research Achievements

This research aimed to clarify the change of school lunch and development of SHOKUIKU after setting the position of a nutrition teacher at school, and cooperation between nutrition teacher and the other teachers.
We analyzed about school lunch menu in 2005, 2009 and 2014 by research members consisted of nutrition teachers in 7 prefectures. The menu with all of staple food, main dish and side dish were increased, the clarified menu as Japanese or Western or Chinese were also increased and the average of salt contents were decreased for 10 years. On the other hand, the equipment of facilities influenced the menu. The menu focused on “The importance of diet” among 6 viewpoints was increased. This research revealed that the nutrition teachers prepared school lunch menu with the more specified purpose as SHOKUIKU and educated children with school lunch as a live teaching material.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究は、栄養教諭制度の導入以降10年間における栄養教諭の設置による食育効果を総合的に評価するものである。
栄養教諭は、学校給食を食育のための「生きた教材」として活用し、児童・生徒に対して総合的な食育を実施することが求められている。本研究は、栄養教諭が給食を教材として活用するためにどのような観点で献立作成を行っているのか、給食を用いてどのように食育を展開しているのかを時系列的に初めて明らかにするものであり、栄養教諭のこれまでの評価とこれからの指針として社会的意義は大きい。また、この間の学校給食の変化についての報告はほとんどなく、学術的意義も大きいと考える。

Report

(4 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (49 results)

All 2018 2017 2016

All Journal Article (18 results) (of which Peer Reviewed: 15 results) Presentation (29 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results) Book (2 results)

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      青森県青森市
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 学校給食における主食の違いが献立材料に及ぼす影響2016

    • Author(s)
      亀ケ谷 昭子,山岸 紗央理,串岡 美智子,金田 雅代,饗場 直美
    • Organizer
      第63回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      青森県青森市
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 栄養教諭導入による学校給食の変化と食育展開の波及効果~学校給食における地場産物の活用~2016

    • Author(s)
      西尾 佳代子,武田 香織,時光 奈苗,阿壽賀 由紀,明見 伸子,井上 博, 堀 恵美子,北原 千紘,金田 雅代,饗場 直美
    • Organizer
      第63回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      青森県青森市
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 鹿児島県の学校給食における郷土料理および地場産物の活用(1)ー活用の現状と課題ー2016

    • Author(s)
      大富 あき子、中馬 和代
    • Organizer
      第63回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      青森県青森市
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Presentation] 鹿児島県の学校給食における郷土料理および地場産物の活用(2)-郷土料理の観点からー2016

    • Author(s)
      中馬 和代、大富 あき子
    • Organizer
      第63回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      青森県青森市
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Book] 国民の栄養白書 サバイバル栄養の実践2016

    • Author(s)
      金田 雅代
    • Total Pages
      196
    • Publisher
      株式会社日本医療企画
    • Related Report
      2016 Research-status Report
  • [Book] 国民の栄養白書 サバイバル栄養の実践2016

    • Author(s)
      饗場 直美
    • Total Pages
      196
    • Publisher
      株式会社日本医療企画
    • Related Report
      2016 Research-status Report

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Published: 2016-04-21   Modified: 2020-03-30  

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