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Development of integrated evaluation system of food by fusion of taste, olfactory, vision and touch sensor

Research Project

Project/Area Number 16K12716
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Eating habits
Research InstitutionTomakomai National College of Technology

Principal Investigator

Yamaguchi Kazumi  苫小牧工業高等専門学校, 創造工学科, 教授 (00133702)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 小島 洋一郎  北海道科学大学, 工学部, 教授 (50300504)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥3,510,000 (Direct Cost: ¥2,700,000、Indirect Cost: ¥810,000)
Fiscal Year 2018: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords食品 / センサ / 評価 / システム / データ解析 / 五感 / 分類 / 機器分析 / おいしさ / システム開発 / 味覚センサ / 嗅覚センサ / 視覚センサ / データ融合 / 識別評価
Outline of Final Research Achievements

Demand and supply of safe and secure food will be difficult. Therefore, the development of food sensor systems that mimic visual information has the potential to become an important technology in the evaluation of deliciousness and quality, and stable supply.
In this research, we proceeded with the construction of an unprecedented food robot vision system. Image data was acquired using several inexpensive and portable high-performance devices with different performance. After that, we examined a method for easily classifying foods using RGB data. Since the color image information obtained by this system has a large amount of spectral data, it became clear that digital signal processing and multidimensional data analysis to extract only the necessary information are indispensable.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食べ物を見ると食欲が増進することを、我々は日常的に経験している。このことから、食べ物に対する視覚情報を摂食行動の動機付けへと変換する神経回路の存在が明らかになりつつある。この一方で、2030年、日本の総人口は1億1900万人へ減少するが、高齢化率は31.2%に上昇すると推計されている。世界の人口は、爆発的な増加を続け、85億5千万人に達する見込みであり、安心で安全な食料資源の需給がひっ迫すると懸念される。そのため、視覚情報を代替するセンサシステムの開発は、食品のおいしさ評価や安定供給の面においても、重要なキーテクノロジーになる可能性を有しており、学術的・社会的意義は大きい。

Report

(4 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • Research Products

    (4 results)

All 2017

All Presentation (4 results)

  • [Presentation] 赤紫系果実を用いた果実酢製造工程における発酵条件の検討2017

    • Author(s)
      貝沼元気,岩波俊介,山口和美,小島洋一郎,岩山俊介,石川勇人
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 統計的数値解析法を利用した北海道産調味料の評価2017

    • Author(s)
      横谷彩花,岩波俊介,山口和美,小島洋一郎,渡邉駿
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] エビおよびホッキ魚醤油の醸造条件の検討2017

    • Author(s)
      大頭桃子,岩波俊介,山口和美,小島洋一郎
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
    • Related Report
      2017 Research-status Report
  • [Presentation] 味覚を代替する食品識別用センサシステムの開発2017

    • Author(s)
      小島洋一郎,山口和美,岩波俊介,村本充,三上剛,大橋智志
    • Organizer
      第22回高専シンポジウムin Mie
    • Place of Presentation
      鳥羽商船高等専門学校
    • Related Report
      2016 Research-status Report

URL: 

Published: 2016-04-21   Modified: 2020-03-30  

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