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The Impact of Individual Characteristics on Workplace Well-Being

Research Project

Project/Area Number 19K01831
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 07080:Business administration-related
Research InstitutionTokyo University of Marine Science and Technology

Principal Investigator

Ogawa Mikako  東京海洋大学, 学術研究院, 准教授 (60456308)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 妹尾 大  東京工業大学, 工学院, 教授 (90303346)
平野 雅章  早稲田大学, 商学学術院(経営管理研究科), 名誉教授 (00165193)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Keywordsウェルビーイング / 食品安全文化 / 組織文化 / 中小食品製造業者 / HACCPの制度化 / 行動調査票 / Food Safety Culture / 主観的ウェルビーイング / Subjective well-being / 良かったことリスト / 経験抽出法 / Heartwarming Events / Day Reconstruction 法 / 感謝研究 / ビッグファイブ / 企業経営 / 質的研究
Outline of Research at the Start

今後、個人の非定型な業務の生産性や、組織としての生産性を高めるために、ウェルビーイングをマネジメントすることが、企業経営において、より注目されると考えられる。そこで、本研究では、ウェルビーイング工学プロジェクトで開発した独自の手法を採用し、個人が「行動調査票」に書き込む「経験抽出法」と「感謝付箋」を用いて、特定の職場を対象にウェルビーイングに関する実験を行なう。その際、心理学分野のビッグファイブ性格特性診断を取り入れ、どのような個人の特性が、職場のコミュニティにおけるウェルビーイング向上に寄与するのかを明らかにする。

Outline of Final Research Achievements

In the first half of the study, we found that our data collection method using the Behavioral Questionnaire (List of Heartwarming Events) was rated higher than the traditional wellbeing (WB) survey method, based on five points including data reliability and subject burden.
The second half of the study was changed to a study of WB and food safety culture (FSC) among food production employees due to COVID-19. Based on employee questionnaires and interview data from four small- and medium-sized businesses, the study revealed that "communication" and "surrounding support" tended to be linked, "disregard for risk" tended to increase when "facility equipment" was rated low, and organizations with good FSC also tended to have high WB.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究では、我々WBE-PJが開発した「行動調査票(良かったことリスト)」を用いた測定法の有用性を明らかにした。また、WBとFSCの概念整理と、測定を目指す研究に取り組んだ。食品事業者には、科学的な安全管理システムの運用に加え、食品安全を優先する組織文化を確立・維持する取り組みが求められている。しかし、FSCの評価手法、マネジメント法、WBとの関係が不明確で、この分野での知見の蓄積が必須である。我々の研究成果は、中小食品製造業者のWBとFSCの状態と関係を明らかにした萌芽的な実証研究として学術的意義があり、現場の食品安全マネジメントに関する実務的示唆を与える可能性があり、社会的な意義がある。

Report

(5 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (16 results)

All 2023 2022 2021 2019

All Journal Article (5 results) (of which Open Access: 2 results) Presentation (10 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 1 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Measures for Employee Well-being in Different Types of Food Safety Culture2023

    • Author(s)
      小川 美香子、河田 史子、妹尾 大、杉村 宏之、齋藤 敦子、平野 雅章
    • Journal Title

      Abstracts of Annual Conference of Japan Society for Management Information

      Volume: 202211 Issue: 0 Pages: 247-250

    • DOI

      10.11497/jasmin.202211.0_247

    • Year and Date
      2023-01-31
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Open Access
  • [Journal Article] Development and Trial of Self-Evaluation Chart for Food Safety Culture2023

    • Author(s)
      河田 史子、小川 美香子
    • Journal Title

      Abstracts of Annual Conference of Japan Society for Management Information

      Volume: 202211 Issue: 0 Pages: 61-64

    • DOI

      10.11497/jasmin.202211.0_61

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Open Access
  • [Journal Article] An Experimental Design for Digitizing Well-being Measurement Method2019

    • Author(s)
      小川 美香子、平野 雅章、妹尾 大、齋藤 敦子、大橋 真人、杉村 宏之
    • Journal Title

      Abstracts of Annual Conference of Japan Society for Management Information

      Volume: 201910 Issue: 0 Pages: 201-204

    • DOI

      10.11497/jasmin.201910.0_201

    • NAID

      130007771500

    • Year and Date
      2019-12-25
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Journal Article] Happiness Experience with Others and Well-being2019

    • Author(s)
      妹尾 大、平野 雅章、小川 美香子、齋藤 敦子、大橋 真人、杉村 宏之
    • Journal Title

      Abstracts of Annual Conference of Japan Society for Management Information

      Volume: 201906 Issue: 0 Pages: 157-160

    • DOI

      10.11497/jasmin.201906.0_157

    • NAID

      130007697164

    • Year and Date
      2019-08-31
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Journal Article] List of Heartwarming Events: Developing an Alternative Approach to Measure and Analyze Well-Being in the Social Context2019

    • Author(s)
      Hiroyuki SUGIMURA, Makoto OHASHI, Dai SENOO, Mikako OGAWA, Masaaki HIRANO, Atsuko SAITO
    • Journal Title

      in Proceedings of Pacific Asia Conference on Information Systems 2019

      Volume: -

    • Related Report
      2019 Research-status Report
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      和田 義規、ホー バック、妹尾 大
    • Organizer
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      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 食品安全文化のタイプ別にみる従業員の幸せ施策2022

    • Author(s)
      小川 美香子、河田 史子、妹尾 大、杉村 宏之、齋藤 敦子、平野 雅章
    • Organizer
      経営情報学会 2022年 全国研究発表大会
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      河田 史子、小川 美香子
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      経営情報学会 2022年 全国研究発表大会
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  • [Presentation] 外食産業における新型コロナウイルス感染症対応の実態と課題2021

    • Author(s)
      小川 美香子
    • Organizer
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      2021 Research-status Report
    • Invited
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      河田 史子・小川 美香子
    • Organizer
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    • Author(s)
      藤野 柾也・小川 美香子
    • Organizer
      2021年度日本フードシステム学会大会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 飲食チェーンにおける店舗が自律自走出来るHACCP 導入 -動機付けプロセスの状態遷移モデルを用いたA 社の事例分析-2021

    • Author(s)
      内田 光・小川 美香子
    • Organizer
      2021年度日本フードシステム学会大会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 関係性幸福経験とウェルビーイング度2019

    • Author(s)
      妹尾 大、平野 雅章、小川 美香子、齋藤 敦子、大橋 真人、杉村 宏之
    • Organizer
      経営情報学会 春季全国研究発表大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] List of Heartwarming Events: Developing an Alternative Approach to Measure and Analyze Well-Being in the Social Context2019

    • Author(s)
      Hiroyuki SUGIMURA, Makoto OHASHI, Dai SENOO, Mikako OGAWA, Masaaki HIRANO, Atsuko SAITO
    • Organizer
      Pacific Asia Conference on Information Systems 2019
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] ウェルビーイング度測定手法の電子化に向けた実験計画2019

    • Author(s)
      小川 美香子、平野 雅章、妹尾 大、齋藤 敦子、大橋 真人、杉村 宏之
    • Organizer
      経営情報学会 秋季全国研究発表大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Book] Expanding the Workplace to Promote Knowledge Creation, pp.249-260, chapter in The Routledge Companion to Knowledge Management2022

    • Author(s)
      Dai Senoo, Bach Q. Ho
    • Total Pages
      350
    • Publisher
      Routledge
    • ISBN
      9781003112150
    • Related Report
      2022 Annual Research Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2024-01-30  

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