Removal of Campylobacter spp. from chicken intestine using Bacillus natto and its effect on intestinal bacterial flora
Project/Area Number |
19K05910
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Sugiyama Jogakuen University |
Principal Investigator |
Kadoya Ryosuke 椙山女学園大学, 生活科学部, 准教授 (10624942)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
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Keywords | カンピロバクター / 納豆菌 / 抗菌活性 / 腸内細菌叢 / プロバイオティクス / 抗菌活性物質 / 増殖抑制物質 / 増殖抑制 / 枯草菌 / 食品微生物 / 生菌剤 / 腸内フローラ |
Outline of Research at the Start |
次の研究課題に取り組むことによって諸問題を解決し、鶏肉フードチェーン内からカンピロバクター食中毒を撲滅し、食の安全を目指す。①数多く存在する納豆菌の中からC. jejuniに対して高い増殖抑制効果をもつ菌株を探索する。高い増殖抑制効果を持つ菌の要因を明らかにする。②納豆菌の投与が、鶏腸管内でC. jejuniに対して効果的か検討する。③増殖抑制効果の高い納豆菌を鶏に添加したときの腸内フローラの変化を経時的に観察し、腸内フローラ構造の変化と鶏生体への影響を測定する。
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Outline of Final Research Achievements |
In this study, it was found that the antibacterial effect of Bacillus natto against Campylobacter spp. differed in effectiveness depending on the strain. Antimicrobial efficacy was judged in two ways: intensity and stability, but the efficacy differed depending on the strain. This result suggested that antimicrobial materials differed among strains. Furthermore, the B. natto strain with high antimicrobial efficacy was fed to mice and its antimicrobial effect on Campylobacter spp. in the intestine was observed. In addition, the intestinal bacterial flora changed significantly before and after the B. natto feeding. However, there was no effect on mouse health. These results suggest that some strains of B. natto may have significant antibacterial activity against intestinal Campylobacter spp.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
ヒトに対する健康食品として広く知られている納豆菌と畜産業界で長年用いてきた生菌剤に対して、新しい知見・技術開発を提示した。これまでに生菌剤として納豆菌を用いた研究は幾つかあるが、増殖抑制効果の高い納豆菌種の選別や増殖抑制効果の比較、腸内での効果、投与/非投与状態での腸内フローラを明示した例はなかった。 本研究では、カンピロバクター属菌に対して効果の高い納豆菌の選抜だけでなく、腸内での抗菌効果や投与による腸内細菌叢への影響を調べた。その結果、ある種の納豆菌は腸内のカンピロバクター属菌の増殖を特異的に抑制するが、実験動物健康へは影響しないことを示した。
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Report
(5 results)
Research Products
(4 results)