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Elucidation of the mechanisms on the capture and recognition of food odorants that have fatty and waxy notes in the nasal cavity of mammals

Research Project

Project/Area Number 19K05912
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

TSUZUKI SATOSHI  京都大学, 農学研究科, 助教 (50283651)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 真鍋 祐樹  京都大学, 農学研究科, 助教 (20730104)
山崎 正幸  龍谷大学, 農学部, 教授 (80397562)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
KeywordsCD36 / SR-B1 / 食品有香成分 / 脂肪族アルデヒド / 模擬受容体ペプチド / 特異的結合 / GST融合タンパク質 / 三次元構造 / 食品有香物質 / クラスBスカベンジャー受容体 / 香調ー活性相関 / 結晶構造解析
Outline of Research at the Start

本研究では脂肪/蝋の匂いのする食品有香物質(特定の脂肪族エステル等)がCD36,SR-B1と相互作用するかを既に確立しているin vitroアッセイ系にて検証し、上記の匂い(香調)と両受容体リガンド活性の相関(香調ー活性相関)を明らかにすることを目的のひとつとする。また、リガンド候補と見做された食品有香物質と両受容体の特異的結合を評価するアッセイ系の確立を目指す。また、リガンド受容体複合体のX線構造解析にも取り組む。すなわち、両者の直接的相互作用を支持する確定的情報の提出を目指す。

Outline of Final Research Achievements

We have provided evidence that CD36 and SR-B1, both of which belong to class B scavenger receptors, have an ability to capture and recognize a class of food odorants “fatty aldehyde” in the nasal cavity of mammals. In this study, by developing and employing a system to evaluate direct interactions between CD36 and its ligands using synthetic peptides labeled with a fluorescence dye, we found that (i) the receptor is capable of binding specifically to its ligands, including distinct fatty aldehydes and (ii) some of the fatty acetates also serve as ligands of CD36.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究によりクラスBスカベンジャー受容体のうちCD36が食品中の重要香気成分である脂肪族アルデヒドと特異的に結合することが明らかになったが、このことにより同受容体が哺乳動物鼻腔内にて、ある種の揮発性化合物の捕捉・認識に関わることが支持された。我々は簡便かつ迅速にCD36とリガンドの直接的相互作用を評価するシステムの構築に成功したが、本法は受容体―リガンド相互作用研究の有用なツールのひとつになるものである。また、脂肪/蝋香調をもつ揮発性化合物とCD36 リガンド活性の相関が明らかとなった。本研究がよい香りのする食品の開発等に応用されることが期待される。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2022 2021 2020

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 1 results) Presentation (1 results)

  • [Journal Article] Application of a novel fluorescence intensity assay: identification of distinct fatty acetates as volatile compounds that bind specifically to amino acid region 149-168 of a transmembrane receptor CD362022

    • Author(s)
      Tsuzuki S, Kimoto Y, Marui K, Lee S, Inoue K, Sasaki T.
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem.

      Volume: 86 Issue: 4 Pages: 509-518

    • DOI

      10.1093/bbb/zbac018

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Assessment of direct binding interaction between CD36 and its potential lipid ligands using a peptide mimic of the receptor labeled with a fluorophore2021

    • Author(s)
      Tsuzuki S, Kimoto Y, Yamasaki M, Sugawara T, Manabe Y, Inoue K, Sasaki T.
    • Journal Title

      Biomedical Research

      Volume: 42 Issue: 5 Pages: 181-191

    • DOI

      10.2220/biomedres.42.181

    • NAID

      130008090728

    • ISSN
      0388-6107, 1880-313X
    • Year and Date
      2021-09-21
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 蛍光標識化ペプチドを用いたCD36リガンドアッセイ系の構築と新規リガンド探索2020

    • Author(s)
      都築巧、木本悠作、丸井啓太、佐々木努、井上和生
    • Organizer
      第59回 日本栄養・食糧学会近畿支部大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

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