• 研究課題をさがす
  • 研究者をさがす
  • KAKENの使い方
  1. 課題ページに戻る

2022 年度 実績報告書

Multi-omics authentication of global and adulterated Japanese non-centrifugal brown sugars

研究課題

研究課題/領域番号 19K15784
研究機関琉球大学

研究代表者

ASIKIN YONATHAN  琉球大学, 農学部, 准教授 (20799689)

研究期間 (年度) 2019-04-01 – 2023-03-31
キーワードFood flavor quality / Non-centrifugal sugar / Brown sugar / Product adulteration
研究実績の概要

The Okinawan specialty non-centrifugal cane sugar (NCS), known as kokuto, can be adulterated by substituting some portions of NCS with raw sugar syrup, forming a processed NCS (kako-kokuto) with comparable physical traits, but the adulteration alters its flavor characteristics. The simulated adulterated NCS was prepared from NCS and raw sugar syrup blends. The color of adulterated NCS became lighter as raw sugar proportion increased, and it contained less volatile Maillard reaction products and taste compounds such organic acids, determined by GC-MS and qNMR analyses, respectively. PTR-TOF-MS retronasal olfaction measurement also confirmed the trend. Raw sugar adulteration also could lower the sensory intensities of roasted aroma and sour taste, and thus greatly altered its flavor quality.

  • 研究成果

    (4件)

すべて 2023 2022

すべて 雑誌論文 (1件) (うち国際共著 1件、 査読あり 1件、 オープンアクセス 1件) 学会発表 (3件)

  • [雑誌論文] Composition of Minerals and Volatile Organic Components of Non-Centrifugal Cane Sugars from Japan and ASEAN Countries2023

    • 著者名/発表者名
      Ayustaningwarno Fitriyono、Asikin Yonathan、Amano Ryo、Vu Nam Tuan、Hajar-Azhari Siti、Anjani Gemala、Takara Kensaku、Wada Koji
    • 雑誌名

      Foods

      巻: 12 ページ: 1406~1406

    • DOI

      10.3390/foods12071406

    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著
  • [学会発表] Flavor components and retronasal olfaction profiles of simulated adulterated brown sugar2023

    • 著者名/発表者名
      Yonathan Asikin, Yuki Nakaza, Eito Tsuchida, Hirotaka Kaneda, Kensaku Takara, Koji Wada
    • 学会等名
      日本農芸化学会2023年度大会
  • [学会発表] 黒糖の香気特性とレトロネーザルアロマプロファイルの解析2022

    • 著者名/発表者名
      仲座佑紀, 前田剛希, 土田永渡, 金田弘拳, 新垣江利子, 和田浩二, Yonathan Asikin
    • 学会等名
      日本食品保蔵科学会第71回大会
  • [学会発表] Composition of volatile aroma compounds and minerals of non-centrifugal sugars from Japan and ASEAN countries2022

    • 著者名/発表者名
      Yonathan Asikin, Ryo Amano, Eito Tsuchida, Kensaku Takara, Koji Takabatake, Koji Wada
    • 学会等名
      日本食品科学工学会第69回大会

URL: 

公開日: 2023-12-25  

サービス概要 検索マニュアル よくある質問 お知らせ 利用規程 科研費による研究の帰属

Powered by NII kakenhi