2019 Fiscal Year Final Research Report
Reconstruction of ancient Chinese food culture based on ethnoarchaeology and chemical analyses of food resiude
Project Area | Rice Farming and Chinese Civilization : Renovation of Integrated Studies of Rice-based Civilizations. |
Project/Area Number |
15H05967
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research on Innovative Areas (Research in a proposed research area)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Review Section |
Humanities and Social Sciences
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Research Institution | Hokuriku Gakuin University (2018-2019) Ochanomizu University (2015-2017) |
Principal Investigator |
Kobayashi Masashi 北陸学院大学, 人間総合学部(社会学科), 教授 (50225538)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
細谷 葵 金沢大学, 国際文化資源学研究センター, 客員准教授 (40455233)
庄田 慎矢 独立行政法人国立文化財機構奈良文化財研究所, 都城発掘調査部, 主任研究員 (50566940)
村上 由美子 京都大学, 総合博物館, 准教授 (50572749)
大川 裕子 日本女子大学, 文学部, 研究員 (70609073)
西田 泰民 新潟県立歴史博物館, その他部局等, 参事 (80172667)
小林 正史 北陸学院大学, 人間総合学部(社会学科), 教授(移行) (50225538)
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Project Period (FY) |
2015-06-29 – 2020-03-31
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Keywords | 民族誌 / 理化学的分析 / 土器使用痕 / 木製品 / 米調理方法 / 水田稲作 / 湯取り法 / 具たくさん粥 |
Outline of Final Research Achievements |
In order to clarify reasons which promoted an establishment of the earliest rice-farming societies in the Lower Long River area, ancient ways of food acquisition and cooking have been analyzed by combining such analytical methods as a) chemical (lipid) analysis of excavated cooking pots, b) cross-cultural comparison of rice-farmers' ethonographies on wild food procurement and rice cooking method, and c) naked-eye analyses of production method and use-wear analysis of cooking pots and wooden tools. Results are as follows.First, Lipid analysis suggests that the Long River area shows more reliance on terrestrial food than Japanese archipelago. Second, regional differences in food resources and cooking method between Taiko area and Neisho basin are demonstrated more clearly.Third, changes in rice cooking method from Lower Hemudo culture (rice porrige mixed with vegetable/meat) through Upper Hemudo culture (water-taking method) to Lianzu culture (steamed rice) are demonstrated.
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Free Research Field |
考古学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
理化学的分析(脂質分析、木器の樹種同定、土器胎土分析)、民族誌の比較分析(長江下流域、タイ・ラオス、ジャワにおける食材入手と調理についてのフィールドワークと文献史料分析)、土器・木器の制作・使用痕跡の肉眼観察、という3方法を組合せた機能研究を中国において初めて実践した。 その結果、食材と加熱方法の両面から調理方法(具たくさん粥⇒湯取り法炊飯⇒米蒸し)を具体的に復元することができた。具たくさん粥が重要だった河姆渡文化期前半から、湯取り法炊飯が主体となった同後半への変化は、広範囲経済から稲作中心の農耕社会への転換を示す。このように、調理方法の分析から生業システムを復元する方法に先鞭をつけた。
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