2008 Fiscal Year Final Research Report
Structural changes accompanying mitigation of the allergic action of cows' milk after passing an electric current
Project/Area Number |
18604008
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
アレルギー
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Research Institution | Kumamoto University |
Principal Investigator |
MATSUMOTO Tomoaki Kumamoto University, 医学薬学研究部, 講師 (30128318)
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Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) |
INOUE Kaoru 八代工業高等学校, 教授 (00106113)
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Project Period (FY) |
2006 – 2009
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Keywords | 牛乳アレルギー / 牛乳アレルゲン / 低アレルゲン化 / β-ラクトグロブリン / 直流通電 / プロテオミクス / 蛋白高次構造 |
Research Abstract |
乳清蛋白に通電すると、その陰極側でアレルゲン活性が低減化する現象を発見した。とくに乳清中の主なアレルゲンであるβ-ラクトグロブリン蛋白において著しい低アレルゲン化がみられた。β-ラクトグロブリン蛋白はS-S結合を介した2量体でアレルゲン性を発揮すること、陰極側ではS-S結合に因らない2量体が形成され、この蛋白のIgE抗体結合領域として知られる^<41>Val^<-60>Lysと^<149>Leu^<-162>Ile部分がトリプシン耐性領域に移行することを明らかにした。
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Research Products
(3 results)