2022 Fiscal Year Final Research Report
Elucidation of the relationship between brain function and occlusion- mastication-nutrition, and development of prosthodontic health management model
Project/Area Number |
18H02993
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 57050:Prosthodontics-related
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Research Institution | The University of Tokushima |
Principal Investigator |
ICHIKAWA Tetsuo 徳島大学, 大学院医歯薬学研究部(歯学域), 教授 (90193432)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
後藤 崇晴 徳島大学, 大学院医歯薬学研究部(歯学域), 助教 (00581381)
誉田 栄一 徳島大学, 大学院医歯薬学研究部(歯学域), 教授 (30192321)
白山 靖彦 徳島大学, 大学院医歯薬学研究部(歯学域), 教授 (40434542)
水頭 英樹 徳島大学, 大学院医歯薬学研究部(歯学域), 助教 (70732915)
伊藤 照明 徳島大学, 大学院社会産業理工学研究部(理工学域), 准教授 (90284306)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2021-03-31
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Keywords | 脳機能 / 口腔機能 / 前頭前野 / 近赤外分光分析法 / 栄養 / 口腔感覚 / 咀嚼 / 補綴健康管理モデル |
Outline of Final Research Achievements |
Regarding the relationship between maintenance of tooth contact/occlusion and cognitive decline showed that; 1) little evidence of nutritional improvement pathway, the importance of social environment improvement. 2) The simple task of oral movements did not increase cerebral blood flows in the prefrontal cortex (BFs-PC), whereas the complex sensory task did. 3) Taste and smell stimulation increased the BFs-PC, suggesting the influence of taste and smell stimulation during eating. 4) The field survey showed that the relationship between poor oral function and psychosomatic frailty, the importance of addressing psychosomatic issues to cognitive decline, the influence of dietary independence on food intake diversity and higher life functions, and higher MMSE values in non-solitary eaters than in solitary eaters. Based on the above, we proposed a prosthodontic health management model that provides an environment with appropriate dentition, nutrition, and sensory stimulation.
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Free Research Field |
歯科補綴学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
歯や咬合の保存が認知機能に影響を与えていることは多くの臨床研究から示されているが、その因果関係を生命科学的に証明しようとする試みは少なく、本研究はそのことを脳科学的かつフィールド研究から解明しようとするものであり、学術的意義は高い。その結果は、感覚系を介する脳への刺激,あるいは食事を介する社会的環境による影響が示され、それに基づく補綴歯科健康管理モデルの構築は、今後のポピュレーションアプローチとして社会的意義も高い。
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