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2008 Fiscal Year Annual Research Report

プロバイオティクスを用いたヒラメ種苗生産過程の衛生管理法の確立

Research Project

Project/Area Number 19580219
Research InstitutionNihon University

Principal Investigator

杉田 治男  Nihon University, 生物資源科学部, 教授 (50139052)

Keywordsプロバイオティクス / ヒラメ / 種苗生産 / 衛生管理 / 乳酸菌 / Lactococcus lactis / Vibrio / 餌料生物
Research Abstract

プロバイオティクスによる魚類の種苗生産過程における衛生管理について研究し、以下の結果を得た。
1.比較実験として、ナマズから分離した乳酸菌Lactococcus lactis subsp. lactisをキンギョに経口投与したところ、飼育水中の日和見感染菌であるAeromonas属細菌の生菌数が1〜3桁程度減少したことから、乳酸菌の経口投与が日和見感染菌の制御に有効であることが示唆された。
2.クサフグおよびナマズ由来の乳酸菌L. lactis subsp. lactisの性状を比較したところ、両者共に37℃で高い増殖速度を示したものの、前者は高塩分、高海水濃度でも高い増殖能を有することから、海水環境に適していることが判明した。
3.ヒラメの稚魚に海洋細菌Vibrio sp.を経口投与したところ、海水魚類の日和見感染菌であるVibrio属細菌(Vibrio sp.を含まず)の生菌数が1桁以上減少していることから、本菌がヒラメのプロバイオティクス菌として有効であることが判明した。
4.ヒラメなどの海産魚類種苗生産に餌料生物として普遍的に用いられるシオミズツボワムシとアルテミア耐久卵の細菌叢を平板法と16S rDNA塩基配列による同定法を組み合わせて行った。シオミズツボワムシでは、Flavobacterium sp.、Thalassospira sp., Pseudomonas sp.などが優占した。一方、アルテミア耐久卵にはBacillus spp.、Salana sp.、Psychro-bacter spp.などが優占したが、魚病細菌のVibrio属は検出されなかった。

  • Research Products

    (10 results)

All 2009 2008

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (5 results)

  • [Journal Article] Distribution of Vibrio parahaemolyticus and V. vulnificus in marine animals of Japanese coastal waters2009

    • Author(s)
      R. Ueda, H. Sugita, 他2名
    • Journal Title

      Proceedings of the WFC 2008 2a08

      Pages: 1-2

  • [Journal Article] Novel halotolerant isolates of Lactociccus lactis subsp. lactis, isolated from intestinal tract of coastal fish2009

    • Author(s)
      S. Itoi, H. Susita, 他4名
    • Journal Title

      Proceedings of the WFC 2008 4b08

      Pages: 1-2

  • [Journal Article] Cetobacterium somerae, a predominant anaerobe in the intestinal tracts of freshwater fish2009

    • Author(s)
      C. Tsuchiya, H. Sugita, 他1名
    • Journal Title

      Proceedings of the WFC 2008 6b01

      Pages: 1-2

  • [Journal Article] Biocontrol of aeromonads in freshwater culture ponds by oral administration of Lactococcus lactis2009

    • Author(s)
      H. Sugita, 他3名
    • Journal Title

      Proceedings of the WFC 2008 6b02

      Pages: 1-2

  • [Journal Article] Phenotypic variation in Lactococcus lact is subsp. lactis isolates derived from intestinal tracts of marine and freshwater fishes2009

    • Author(s)
      S. Itoi, H. Sugita, 他4名
    • Journal Title

      Journal of Applied Microbiology (印刷中)

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Lactococcus lactis as a possible biocontrol agent against opportunistic pathogens in freshwater aquaculture2008

    • Author(s)
      H. Sugita and S. Itoi
    • Organizer
      World Aquaculture 2008
    • Place of Presentation
      Busan, Korean
    • Year and Date
      20080520-22
  • [Presentation] Distribution of Vibrio parahaemolyticus and V. vulnificus in marine animals of Japanese coastal waters2008

    • Author(s)
      R. Ueda, H. Sugita, 他2名
    • Organizer
      第5回世界水産学会議
    • Place of Presentation
      横浜
    • Year and Date
      2008-10-22
  • [Presentation] Novel halotolerant isolates of Lactociccus lactis subsp. lactis, isolated from intestinal tract of coastal fish.2008

    • Author(s)
      I. Itoi, H. Sugita, 他4名
    • Organizer
      第5回世界水産学会議
    • Place of Presentation
      横浜
    • Year and Date
      2008-10-22
  • [Presentation] Cetobacterium somerae, a predominant anaerobe in the intestinal tracts of freshwater fish2008

    • Author(s)
      C. Tsuchiya, H. Sugita, 他1名
    • Organizer
      第5回世界水産学会議
    • Place of Presentation
      横浜
    • Year and Date
      2008-10-22
  • [Presentation] Biocontrol of aeromonads in freshwater culture ponds by oral administration of Lactococcus lactis2008

    • Author(s)
      H. Sugita, 他3名
    • Organizer
      第5回世界水産学会議
    • Place of Presentation
      横浜
    • Year and Date
      2008-10-22

URL: 

Published: 2010-06-11   Modified: 2016-04-21  

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