2014 Fiscal Year Final Research Report
Risk Perception and Risk Communication, and the Establishment of Food and Agricultural Ethics/ Profession
Project/Area Number |
22228003
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (S)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Agro-economics
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Research Institution | Kyoto University |
Principal Investigator |
NIIYAMA Yoko 京都大学, (連合)農学研究科(研究院), 教授 (10172610)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
KASUGA Fumiko 国立医薬品食品衛生研究所, 安全情報部, 部長 (40183777)
KURIYAMA Koichi 京都大学, 農学研究科, 教授 (50261334)
TAKATORIGE Toshio 大阪大学, 医学研究科, 教授 (20206775)
KUSUMI Takashi 京都大学, 教育学研究科, 教授 (70195444)
AKITSU Motoki 京都大学, 農学研究科, 准教授 (00202531)
HOSONO Hiromi 東京大学, 農学研究科, 准教授 (00396342)
KUDO Haruyo 京都大学, 農学研究科, 准教授 (60452281)
KITO Yayoi 京都大学, 農学研究科, 助教 (50611802)
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Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) |
TSUTSUI Toshiyuki 独立行政法人農業, 食品産業技術総合研究機構・ウィルス疫学研究領域, 領域長 (70391448)
IMAI Yutaka 京都大学, 農学研究科, 教授 (10303869)
OZAWA Mamoru 関西大学, 工学部, 教授 (60112009)
MATSUMOTO Tsuneo 一橋大学, 法学研究科, 教授 (20127715)
YASAKA Masamitsu 東京大学, 経済学研究科, 准教授 (90191098)
HATANO Takeshi 三重大学, 農学研究科, 教授 (30249370)
TAKENOUCHI Hirofumi 静岡大学, 農学研究科, 准教授 (90374876)
TACHIKAWA Masashi 茨城大学, 農学研究科, 教授 (40356324)
KAWAMURA Ritsuko 立命館大学, 国際関係学部, 准教授 (60309094)
KIYOHARA Akiko 中国学園大学, 現代生活学部, 准教授 (20351968)
TSUJIMURA Hideyuki 京都大学, 農学研究科, 准教授 (50303251)
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Research Collaborator |
SATO Masayuki
YAMAGUCHI Michitoshi
ISEKI Ryuta
HIRAYAMA Rumi
SEKINE Kae
IMAIZUMI Aki
YAMAMOTO Syohei
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Project Period (FY) |
2010-04-01 – 2015-03-31
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Keywords | 双方向リスクコミュニケーション / リスク知覚構造 / リスク認知 / 食品由来リスク / 放射性物質の健康影響 / 食と農の倫理 / 食品技術者のプロフェション / 専門職業組織 |
Outline of Final Research Achievements |
Risk communication, an interactive exchange of information and opinions concerning risks among risk managers, risk assessors, citizens and other interested parties, is considered the most critical element in the risk analysis process. To promote risk communication, we succeeded in: 1) elucidating the characteristics of public risk perception, understanding of information and food choice behavior; 2) developing an interactive risk communication model with experts and citizens, and examining the effect by experimentation, and; 3) drawing up a design of a food communication text. In addition, we developed case studies locally and internationally to establish ethics of food business operators, ethical commitments of consumers to food and agriculture, and profession of food hygiene engineers.
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Free Research Field |
農業経済学、フードシステム論、リスクコミュニケーション論
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