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2013 Fiscal Year Final Research Report

Development of hygiene monitoring method at a slaughter house by optical sensing

Research Project

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Project/Area Number 23380147
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Agricultural environmental engineering
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

OSHITA Seiichi  東京大学, 農学生命科学研究科, 教授 (00115693)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) MAKINO Yoshio  東京大学, 大学院・農学生命科学研究科, 准教授 (70376565)
KAWAGOE Yoshinori  東京大学, 大学院・農学生命科学研究科, 助教 (80234053)
YE Xujun  弘前大学, 農学生命科学部, 准教授 (10708168)
Project Period (FY) 2011-04-01 – 2014-03-31
Keywords光センシング / 清浄度評価 / 一般生菌数 / ATP / 豚肉 / 部分最小二乗回帰
Research Abstract

To detect the ATP and/or viable cell count instantaneously by optical sensing, the second derivative of abosrbance ranging from 200 to 800 nm was utilized. Results obtained by using PLSR (Partioal Least Square Regression)showed that both ATP amound and plate count could be estimated non-destructively by the second derivative of abosrbance.

  • Research Products

    (8 results)

All 2012 2011

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (6 results)

  • [Journal Article] Non-destructive estimation of ATP contents and plate count on pork meat surface by UV-Vis reflectance spectrum analysis2012

    • Author(s)
      N. Oto, S. Oshita, S. Kawagishi, Y. Makino, Y. Kawagoe, M.I. Al-Haq, S. Shinozaki, N. Hiruma
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering

      Volume: 110 Pages: 9-17

    • DOI

      10.1016/j.jfoodeng.2011.12.017

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 紫外・可視分光分析による食肉表面の非破壊清浄度評価2012

    • Author(s)
      大下誠一, 大戸尚美
    • Journal Title

      冷凍

      Volume: 87(1018) Pages: 541-546

  • [Presentation] 光センシングによる食肉加工場における清浄度評価法の開発2012

    • Author(s)
      大下誠一, 牧野義雄, 外9名
    • Organizer
      2012国際食品工業展アカデミックプラザ研究発表会
    • Place of Presentation
      東京ビッグサイト
    • Year and Date
      20120605-08
  • [Presentation] 光センシングによる食肉の清浄度評価法の開発2011

    • Author(s)
      大下誠一, 牧野義雄, 川越義則, 外14名
    • Organizer
      2011国際食品工業展アカデミックプラザ研究発表会
    • Place of Presentation
      東京ビッグサイト
    • Year and Date
      20110607-10
  • [Presentation] 分光反射情報によるホウレンソウ葉の鮮度評価に関する研究2011

    • Author(s)
      金仙女, 叶旭君, 川越義則, 牧野義雄, 大下誠一
    • Organizer
      第70回農業機械学会年次大会
    • Place of Presentation
      弘前大学
    • Year and Date
      2011-09-27
  • [Presentation] Non-destructive estimation of ATP content on pork meat surface by optical sensing2011

    • Author(s)
      Oto N., Al-Haq M. I., Makino Y., Kawagoe Y., Oshita S
    • Organizer
      CIGR International Symposium on Sustainable Bioproduction - Water, Energy, and Food
    • Place of Presentation
      Tower Hall Funabori (Tokyo)
    • Year and Date
      2011-09-20
  • [Presentation] 蛍光分光分析による食肉表面の清浄度評価2011

    • Author(s)
      大戸尚美, 牧野義雄, 川越義則, 大下誠一, 杉山純一
    • Organizer
      日本食品工学会第12回年次大会
    • Place of Presentation
      京都テルサ(京都)
    • Year and Date
      2011-08-06
  • [Presentation] カット野菜の鮮度評価に関する研究2011

    • Author(s)
      金仙女, 鈴木康平, 川越義則, 牧野義雄, 大下誠一, 竹田和明, 廣野学
    • Organizer
      日本食品工学会第12回年次大会
    • Place of Presentation
      京都テルサ(京都)
    • Year and Date
      2011-08-06

URL: 

Published: 2015-06-25   Modified: 2017-10-18  

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