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Molecular basis and development of transglycosylation reaction of maltotriose-forming amylase

Research Project

Project/Area Number 17K07727
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Applied microbiology
Research InstitutionOsaka Prefecture University

Principal Investigator

Sumitani Jun-ichi  大阪府立大学, 生命環境科学研究科, 准教授 (10264813)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 西村 重徳  大阪府立大学, 生命環境科学研究科, 助教 (90244665)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2017: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Keywordsアミラーゼ / 配糖体 / 糖転移反応 / マルトトリオース / マルトトリオース生成アミラーゼ / α-アミラーゼ
Outline of Final Research Achievements

Maltotriose-forming amylase from Kitasatospora sp. MK-1785 catalyzes hydrolysis reaction releasing maltotriose unit from non-reducing end of starch and transglycosylation reaction transferring maltotriose to hydroxyl group of compounds such as sugars and alcohols. We clarified the role of R191 for substrate recognition and identified F258-G260 loop as important residues for transglycosylation reaction, using X-ray crystal structure analysis and biochemical analyses of L191R enhanced transglycosylation activity. Moreover, we succeeded to synthesize maltotriosyl glycerol as a prophylactic drug for obesity and diabetes and ascorbate 2-maltotrioside as a stabilized provitamin.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

配糖体化は化合物の構造を修飾するための重要な方法のひとつであり,様々な化合物の溶解性,安定性,吸収性および味質などを改善するために用いられている。従来,単糖を転移する配糖化が行われてきたが,本研究ではこれまでにない特定の三糖を転移することが可能なアミラーゼの糖転移反応の分子機作について明らかにすることで,加水分解酵素の加水分解反応と糖転移反応の分水嶺となる分子機構を解明することを目標としている。また合成された三糖配糖体は単糖よりも溶解性や安定性が高まるだけでなく,新たな機能性を付与することが可能となり,産業上極めて有用である。

Report

(5 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (4 results)

All 2020 2019 2018

All Presentation (4 results) (of which Invited: 1 results)

  • [Presentation] マルトトリオース生成アミラーゼを用いたアスコルビン酸配糖体とグリセロール配糖体の合成2020

    • Author(s)
      酒井彩美,掃部正浩,甲斐建次,谷 修治,炭谷順一,川口剛司
    • Organizer
      日本農芸化学会2020年度大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 微生物由来耐熱性β-アミラーゼに関する研究2019

    • Author(s)
      田中真奈,西村重徳,谷修治,炭谷順一,川口剛司
    • Organizer
      第20回関西グライコサイエンスフォーラム
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 微生物由来耐熱性 β-アミラーゼの性質とX線結晶構造解析2019

    • Author(s)
      田中 真奈, 西村 重徳, 谷 修治, 炭谷 順一, 川口 剛司
    • Organizer
      第71回 日本生物工学会大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] グリコシダーゼ阻害剤研究の現状と可能性2018

    • Author(s)
      炭谷順一
    • Organizer
      関西グライコサイエンスフォーラム
    • Related Report
      2018 Research-status Report
    • Invited

URL: 

Published: 2017-04-28   Modified: 2022-01-27  

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