Project/Area Number |
20K23265
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Research Category |
Grant-in-Aid for Research Activity Start-up
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
0909:Sports sciences, physical education, health sciences, and related fields
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Research Institution | Toyo University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2020-09-11 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | 食の嗜好性 / 脳機能 / fMRI / fNIRS / 食嗜好性 / 嚥下機能 / 嗅覚嗜好性 |
Outline of Research at the Start |
超高齢社会において嚥下機能低下による摂食障害、誤嚥性肺炎の増加は大きな医療問題の一つである。申請者はこれまで、嗜好性を考慮した練習食により嚥下機能が改善した一例を経験した。本研究課題は、この経験をもとに、嗜好性を考慮した嗅覚刺激による脳機能及び身体機能の賦活効果を検証するものである。前期高齢者を含む健常ボランティアに対し、嗅覚嗜好試験、fNIRS検査などを行い嗅覚刺激による脳機能、ホルモン動態、嚥下機能の変化などを検証する。この研究成果を基に、様々な基礎疾患を有する軽度嚥下障害被検者に対する嗜好性嗅覚刺激の効果を検証する予定である。
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Outline of Final Research Achievements |
In order to study the relationship between food preference and brain function, we conducted experiments on fMRI and fNIRS for healthy volunteers. The sensitivity of the smell is more significant in women, and the function decreases in both sexes in age dependence. FMRI experiments show that the sex difference and age-dependent functional changes are particularly involved in the functional connectivity of the frontal medial cortex and angular gyrus. In addition, a study using fNIRS suggested that there may be differences in frontal lobe function at the time of eating depending on the living environment (whether it is with the family or alone) and the preference of the usual food (whether they like the salty taste or the mild taste). In the future, we plan to expand the number of subjects to continue the fNIRS experiment.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
これまで、生活習慣病の治療における栄養療法において、食の嗜好性は考慮されていない。特にストレスホルモンの変化を考慮したとき、嗜好性による脳機能の差違が起こることは予想できる。しかしながら、それによる全身影響までは研究されつくしているとは言えない。本研究成果の発展により、食の嗜好性と脳機能を関連を考慮した栄養指導法の開発が期待でき、それによる栄養療法実施時のQOLの向上が期待できる。
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