Project/Area Number |
21K16946
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 57020:Oral pathobiological science-related
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Research Institution | Okayama University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2022: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
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Keywords | lectin / carbohydrate-binding / oral biofilm / レクチン / αアミラーゼ / バイオフィルム / 天然由来レクチン / 唾液アミラーゼ / 糖結合性 / アミラーゼ |
Outline of Research at the Start |
自身での口腔清掃が困難な要介護高齢者の口腔内には多量のバイオフィルムが蓄積されるため,誤嚥性肺炎等の全身疾患のリスクが増大する。そこで,医療従事者による口腔衛生管理が必要だが,その時間と労力には限界があり,負担軽減を実現するための口腔バイオフィルム感染症対策が急務である。 歯面ペリクル上に存在する糖鎖であるGalβ1-3GalNAcの認識レクチンは口腔細菌の歯面への初期付着を抑制するが,本研究では,口腔バイオフィルムの増悪因子である唾液アミラーゼの糖鎖結合とコード遺伝子多型に着目し,レクチンによる唾液アミラーゼへの有効性を検討することで,増悪抑制の観点からも口腔バイオフイルム対策を講じる。
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Outline of Final Research Achievements |
Lectin is a sugar-binding proteins and have various bioactive activities. Among them, Galβ1-3GalNAc-recognizing lectins have been shown to inhibit oral biofilm formation. In this study, we investigated the effects of naturally-derived lectins on salivary amylase-related biofilm formation, and Agaricus bisporus lectin (ABA) and concanavalinA were suggested to bind to salivary amylase. Biofilm formation of cariogenic Streptococcus mutans tended to increase in the presence of salivary amylase compared to the absence of ABA (No significant difference), however there was no difference in biofilm formation in the presence of ABA and salivary amylase compared to the absence of ABA and the presence of salivary amylase.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
口腔清掃の不十分な要介護高齢者など,衛生状態が悪化した口腔内にはバイオフィルムが蓄積し,全身疾患のリスクが増大する。そこで,医療従事者による口腔衛生管理が必要だが,人的・時間的問題からその徹底は困難なため,その負担軽減のための対策が急務である。 海藻レクチンやマッシュルームレクチンなどの天然由来レクチンは口腔バイオフィルム形成を抑制する傾向があり,この社会的問題を解決する糸口になる可能性がある。唾液アミラーゼは消化酵素の一つだが,その一方で細菌に結合することで齲蝕発生の増悪因子となることが知られている。唾液アミラーゼというバイオフィルム発生の足場を制御することで,より効率的な齲蝕抑制を目指す。
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