2022 Fiscal Year Final Research Report
Elucidation of the immunoregulatory molecules induced by fat intake focusing on the intestinal microbiome
Project/Area Number |
20K05882
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Nihon University |
Principal Investigator |
HOSONO Akira 日本大学, 生物資源科学部, 教授 (70328706)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
津田 真人 日本大学, 生物資源科学部, 講師 (50525681)
高橋 恭子 日本大学, 生物資源科学部, 教授 (70366574)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 腸内細菌 / 高脂肪 / 脂肪酸 / T細胞応答 |
Outline of Final Research Achievements |
Using the egg allergy model, egg white ovalbumin (OVA)-specific T cell receptor transgenic OVA23-3 mice, we induced food allergy by inducing intestinal inflammation through oral administration of egg white OVA, and analyzed immune responses focusing on OVA antigen-specific T cell responses and the gut microbiome, under the condition of the different fatty acids intake. When food allergy was induced by oral administration of an egg white diet under a high-fat diet containing fish oil (n-3 fatty acids) and corn oil (n-6 fatty acids), fish oil intake induced mast cell degranulation inhibition and regulated activated T cell expression and cytokine (IL-4) production. Effects on the concentration of organic acids in the intestine were also considered.
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Free Research Field |
食品機能学,食品免疫学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
腸内マイクロバイオームは腸内環境を介した健康の維持増進に関与しているだけでなく,炎症性疾患の制御にも関与していることが注目されている.本研究での研究成果は,食物アレルギーが誘導される抗原特異的T細胞応答において,経口摂取する脂肪酸の食事条件によって,腸内マイクロバイオームを介した抗原特異的T細胞応答に影響を与えること,すなわち,n-3系脂肪酸の魚油はn-6系脂肪酸のコーン油に比べて抗原特異的T細胞応答を制御してアレルギー炎症を制御することが明らかになった.これにより,近年増加しているアレルギー炎症を食品によって調節することが期待され,さらなる応用研究への展開が期待される.
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