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生殖巣の食品学的品質改善 磯焼けのウニを高級食材へ

Research Project

Project/Area Number 17J02308
Research Category

Grant-in-Aid for JSPS Fellows

Allocation TypeSingle-year Grants
Section国内
Research Field Aquatic bioproduction science
Research InstitutionTohoku University

Principal Investigator

髙木 聖実  東北大学, 農学研究科, 特別研究員(DC1)

Project Period (FY) 2017-04-26 – 2020-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2019)
Budget Amount *help
¥2,500,000 (Direct Cost: ¥2,500,000)
Fiscal Year 2019: ¥800,000 (Direct Cost: ¥800,000)
Fiscal Year 2018: ¥800,000 (Direct Cost: ¥800,000)
Fiscal Year 2017: ¥900,000 (Direct Cost: ¥900,000)
Keywordsキタムラサキウニ / 生殖巣 / 味 / アラニン / グルタミン酸 / アラメ / 品質 / 香気成分 / 遊離アミノ酸 / マコンブ / ワカメ / 官能評価
Outline of Annual Research Achievements

これまでの研究から、生鮮のマコンブ葉状部基部あるいはワカメ胞子葉を与えたキタムラサキウニの生殖巣の品質は著しく改善されることを明らかにした。東北地方太平洋沿岸のウニの主要な漁場はアラメ群落である。アラメを与えたウニの生殖巣の品質をマコンブとワカメの同藻体部位を与えたものと比較したところ、アラメを与えると味が弱く、ウニ特有の味に乏しくなること、および成熟が促進されることなど新たな知見が得られた。また、生鮮マコンブ葉状部とワカメ胞子葉のアミノ酸組成の変化から、食物中のグルタミン酸あるいはアラニンが多いと、それを摂食したウニの生殖巣のアラニンが増加するとの仮説を導いた。そこで、5~7月の約2カ月間、グルタミン酸、アラニン、アスパラギン酸、グリシンをそれぞれ添加した飼料とアミノ酸無添加飼料をウニに与える育成試験を実施した。生殖巣のアラニン含有量はアラニン処理群で有意に増加し、アスパラギン酸、グリシン、無添加処理群より有意に多かった。また、グルタミン酸処理群でも増加傾向がみられ、アラニン処理群と有意差はなかったことから、食物中のアラニンおよびグルタミン酸が多いと生殖巣のアラニン含有量が増加することを立証した。アラニン処理群の方がグルタミン酸処理群より多い傾向がみられたことから、生殖巣のアラニンは食物中のグルタミン酸から合成されるよりも、食物中のアラニンの直接的な蓄積によってより増加すると示唆された。本研究により、ウニ生殖巣の味を改善する食物成分としてアラニンとグルタミン酸を初めて特定できた。今後、アラニンとグルタミン酸の食物中の含有量、ウニ体内での消化吸収量ならびに生殖巣へのアラニン蓄積量の関係を明らかにして、品質全体を改善できる食物の至適成分組成の指標を作成できれば、蓄養による磯焼け域のウニの利用をさらに拡大できると考える。

Research Progress Status

令和元年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

令和元年度が最終年度であるため、記入しない。

Report

(3 results)
  • 2019 Annual Research Report
  • 2018 Annual Research Report
  • 2017 Annual Research Report
  • Research Products

    (16 results)

All 2020 2019 2018 2017

All Journal Article (4 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results,  Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 1 results) Presentation (12 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results)

  • [Journal Article] Pronounced effects of the basal frond portion of the kelp Saccharina japonica on gonad qualities of the sea urchin Mesocentrotus nudus from a barren2020

    • Author(s)
      S. Takagi, Y. Murata, E. Inomata, M.N. Aoki, Y. Agatsuma
    • Journal Title

      Aquaculture

      Volume: 516 Pages: 734623-734623

    • DOI

      10.1016/j.aquaculture.2019.734623

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Sporophyll of Undaria pinnatifida: a potential feed for the production of high-quality gonads in the sea urchin Mesocentrotus nudus (A. Agassiz, 1864)2020

    • Author(s)
      S. Takagi, Y. Murata, E. Inomata, Y. Agatsuma
    • Journal Title

      Journal of Applied Phycology

      Volume: - Issue: 2 Pages: 1467-1475

    • DOI

      10.1007/s10811-020-02041-3

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Odor-active compounds from the gonads of Mesocentrotus nudus sea urchins fed Saccharina japonica kelp2020

    • Author(s)
      S. Takagi, Y. Sato, A. Kokubun, E. Inomata, Y. Agatsuma
    • Journal Title

      Plos One

      Volume: 15 Issue: 4 Pages: e0231673-e0231673

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0231673

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Production of high quality gonads in the sea urchin Mesocentrotus nudus (A. Agassiz, 1864) from a barren by feeding on the kelp Saccharina japonica at the late sporophyte stage2019

    • Author(s)
      S. Takagi, Y.Murata, E. Inomata, M.N. Aoki, Y. Agatsuma
    • Journal Title

      Journal of Applied Phycology

      Volume: 31 Issue: 6 Pages: 4037-4048

    • DOI

      10.1007/s10811-019-01895-6

    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Presentation] Temporal changes in gonad quality of the sea urchin Mesocentrotus nudus fed on sporophyll of Undaria pinnatifida and basal frond portion of Saccharina japonica2019

    • Author(s)
      S. Takagi, Y. Murata, E. Inomata, M.N. Aoki, Y. Agatsuma
    • Organizer
      Aquaculture Europe 19
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] キタムラサキウニ生殖巣の品質に与える褐藻アラメの効果2019

    • Author(s)
      髙木聖実、村田裕子、猪股英里、青木優和、吾妻行雄
    • Organizer
      令和元年度日本水産学会秋季大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] キタムラサキウニ生殖巣の味を改善する物質の特定2019

    • Author(s)
      髙木聖実、村田裕子、輿石友彦、猪股英里、青木優和、吾妻行雄
    • Organizer
      令和元年度日本水産学会東北支部大会
    • Related Report
      2019 Annual Research Report
  • [Presentation] 短期籠育成によるキタムラサキウニ生殖巣の香気成分の改善2019

    • Author(s)
      髙木聖実、佐藤陽一、猪股英里、國分敦子、青木優和、吾妻行雄
    • Organizer
      平成31年度日本水産学会春季大会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] Gonad Qualities of the sea urchin Mesocentrotus nudus fed on sporophyll and midrib of the kelp Undaria pinnatifida2018

    • Author(s)
      S. Takagi, Y. Murata, E. Inomata, M.N. Aoki, Y. Agatsuma
    • Organizer
      16th International Echinoderm Conference
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] マコンブ葉状部基部とワカメ胞子葉を与えたキタムラサキウニ生殖巣の品質改善過程2018

    • Author(s)
      髙木聖実、村田裕子、猪股英里、青木優和、吾妻行雄
    • Organizer
      第15回棘皮動物研究集会
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] Dietary effects of sporophyll and midrib of the kelp Undaria pinnatifida on gonad qualities of the sea urchin Mesocentrotus nudus2018

    • Author(s)
      S. Takagi
    • Organizer
      2nd International Symposium of Marine Plant Ecology “Marine Ecology at Temperate Rocky Reef Communities”
    • Related Report
      2018 Annual Research Report
  • [Presentation] 磯焼け域のウニを高級食材へ ~海藻による高品質化~2018

    • Author(s)
      髙木聖実
    • Organizer
      日本藻類学会第42回大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] ワカメ胞子葉と中肋を与えたキタムラサキウニ生殖巣の品質2018

    • Author(s)
      髙木聖実・村田裕子・東畑顕・石田典子・猪股英里・青木優和・吾妻行雄
    • Organizer
      平成30年度 日本水産学会春季大会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
  • [Presentation] GONAD QUALITIES OF THE SEA URCHIN Mesocetrotus nudus FED ON DIFFERENT FROND PORTIONS OF THE KELP Saccharina japonica2017

    • Author(s)
      Satomi Takagi, Yuko Murata, Eri Inomata, Haruka Suzuki, Masakazu N. Aoki, Yukio Agatsuma
    • Organizer
      LATIN AMERICAN & CARIBBEAN AQUACULTURE 2017
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] SHORT-TERM FEEDING ON THE KELP Saccharina japonica LEADS TO HIGH GONAD QUALITY OF THE SEA URCHIN Mesocentrotus nudus FROM A BARREN2017

    • Author(s)
      Satomi Takagi, Yuko Murata, Eri Inomata, Masakazu N. Aoki, Yukio Agatsuma
    • Organizer
      LATIN AMERICAN & CARIBBEAN AQUACULTURE 2017
    • Related Report
      2017 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] キタムラサキウニ生殖巣の品質に及ぼす異なるマコンブ葉状部位の影響2017

    • Author(s)
      髙木聖実・村田裕子・猪股英里・鈴木はるか・青木優和・吾妻行雄
    • Organizer
      第14回棘皮動物研究集会
    • Related Report
      2017 Annual Research Report

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Published: 2017-05-25   Modified: 2024-03-26  

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