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Investigation resistant starch digestive enzyme for high temperature matured rice.

Research Project

Project/Area Number 17K07820
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Food science
Research InstitutionAkita Prefectural University

Principal Investigator

Ito Toshihiko  秋田県立大学, 生物資源科学部, 准教授 (50336442)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 橋爪 克己  秋田県立大学, 生物資源科学部, 教授 (30372189)
藤田 直子  秋田県立大学, 生物資源科学部, 教授 (90315599)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2021-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2020)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2020: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2019: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2018: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
Fiscal Year 2017: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Keywords難消化性米 / 超高アミロース米 / 難消化性澱粉分解酵素 / 高温障害米 / 酒粕利用 / 高温登熟障害米 / 難消化性澱粉分解 / 醸造学 / 難消化性澱粉
Outline of Final Research Achievements

Glucoamylase produced by Aspergillus luchuensis is elucidated to digests ultra-high amylose rice, due to the activity of glucoamylase, which has a raw starch binding domain. Furthermore, it was clarified that the koji prepared by A. oryzae, which uses ultra-high amylose rice is digests ultra-high amylose rice. And, it was revealed that the degrading enzymes for ultra-high amylose rice produced by A. oryzae are α-amylase and three types glucoamylases.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

昨今の地球温暖化により、稲の登熟期の気温が下がらず、高温登熟障害米の出現頻度が高くなっている。この高温登熟障害米は澱粉の構造であるアミロペクチン鎖が長くなる傾向がある。この現象は酵素による消化を受けにくい、難消化性を示し、酒造現場では酒化率の低下を招くことになり、収益の減少へとつながる。本研究で用いている超高アミロース米は、高温登熟障害米の特徴が顕著に表れたものであり、この超高アミロース米を消化する技術は高温登熟障害米の消化技術に応用することが可能である。

Report

(5 results)
  • 2020 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2019 Research-status Report
  • 2018 Research-status Report
  • 2017 Research-status Report
  • Research Products

    (5 results)

All 2019 2018 2017

All Journal Article (2 results) (of which Open Access: 1 results) Presentation (3 results)

  • [Journal Article] 難消化性澱粉分解酵素生産糸状菌の探索2018

    • Author(s)
      伊藤俊彦, 大阪朝美, 広幡千紘, 藤田直子, 橋爪克己
    • Journal Title

      秋田県立大学ウェブジャーナルB

      Volume: 5 Pages: 126-130

    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Journal Article] 難消化性米が清酒醸造へ及ぼす影響2017

    • Author(s)
      伊藤俊彦、藤原淳一、野口巧実、藤田直子、橋爪克己
    • Journal Title

      秋田県立大学ウェブジャーナルB

      Volume: 4 Pages: 125-130

    • Related Report
      2017 Research-status Report
    • Open Access
  • [Presentation] 黄麹菌が生産する難消化性澱粉分解酵素の探索およびその応用2019

    • Author(s)
      伊藤俊彦、臼井俊晴、藤田直子、橋爪克己
    • Organizer
      日本生物工学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 黄麹菌が生産する難消化性澱粉分解酵素の探索 第2報2018

    • Author(s)
      伊藤俊彦, 笹渕優衣, 藤田直子, 橋爪克己
    • Organizer
      日本生物工学会
    • Related Report
      2018 Research-status Report
  • [Presentation] 黄麹菌が生産する難消化性澱粉分解酵素の探索2017

    • Author(s)
      伊藤俊彦、広幡千紘、藤田直子、橋爪克己
    • Organizer
      日本生物工学会
    • Related Report
      2017 Research-status Report

URL: 

Published: 2017-04-28   Modified: 2022-01-27  

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