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Development of heat-moisture treated brown rice of high amylose rice that is a moderate increase in postprandial blood glucose, and that of disaster emergency foods.

Research Project

Project/Area Number 26350174
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionNagaoka National College of Technology

Principal Investigator

SUGAWARA Masayoshi  長岡工業高等専門学校, 物質工学科, 教授 (30259840)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 奥村 寿子  長岡工業高等専門学校, 物質工学科, 准教授 (20600018)
Research Collaborator HOSOKAWA Youko  独立行政法人国立高等専門学校機構長岡工業高等専門学校, 物質工学科, 技術専門職員
Project Period (FY) 2014-04-01 – 2017-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2016)
Budget Amount *help
¥4,810,000 (Direct Cost: ¥3,700,000、Indirect Cost: ¥1,110,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2014: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords湿熱処理 / 高アミロース米 / 玄米 / 難消化性デンプン / 脂質代謝 / 血糖値上昇 / アミロース / 米 / エネルギー代謝 / デンプン / グリセミックインデックス
Outline of Final Research Achievements

Resistant starch content of middle amylose rice (MAR) was lower than that of high amylose rice (HAR), and also increased by heat-moisture treatment (HMT). A rat fasting blood sugar level of HAR group was lower than that level of MAR group, and that levels of heat-moisture treated high amylose rice (HMTHAR) and heat-moisture treated middle amylose rice (HMTMAR) were lower than MAR and HAR. We investigated the influence of amylose content of rice and the HMT to brown rice grain on fat and carbohydrate metabolisms. The HMTHAR was confirmed to have a moderate increase in postprandial blood glucose.

Report

(4 results)
  • 2016 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2015 Research-status Report
  • 2014 Research-status Report
  • Research Products

    (17 results)

All 2017 2016 2015 2014

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (15 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 2 results)

  • [Journal Article] 湿熱処理高アミロース米の開発とその生理的機能評価2015

    • Author(s)
      榎康明、峰尾茂、奥村寿子、菅原正義
    • Journal Title

      応用糖質科学

      Volume: 5 Pages: 165-167

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      2015 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 高アミロース米の湿熱処理による機能性向上2015

    • Author(s)
      菅原正義
    • Journal Title

      月刊フードケミカル

      Volume: 2015-1 Pages: 33-36

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      2014 Research-status Report
  • [Presentation] アミロース含量と湿熱処理が高脂肪飼料摂取ラットの糖質・脂質代謝に及ぼす影響2017

    • Author(s)
      細川陽子、春日景太、榎康明、齋藤憲司、城斗志夫、奧村寿子、菅原正義
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会大会71回大会
    • Place of Presentation
      沖縄コンベンションセンター(沖縄県那覇市)
    • Year and Date
      2017-05-19
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      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 食事誘導性肥満ラットにおける玄米米粉摂取の 効果-湿熱処理およびアミロース含量の違いの 影響の検討-2017

    • Author(s)
      高杉紗英、斉藤憲司、細川陽子、菅原正義、加藤 久典
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会大会71回大会
    • Place of Presentation
      沖縄コンベンションセンター(沖縄県那覇市)
    • Year and Date
      2017-05-19
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      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 各種玄米に対する湿熱処理条件が及ぼす玄米中成分への影響2017

    • Author(s)
      春日景太、榎康明、最上真鈴、奥村寿子、菅原 正義
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府京都市)
    • Year and Date
      2017-03-17
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] 各種の湿熱処理玄米の物理化学特性の評価2017

    • Author(s)
      中村澄子、奥村寿子、菅原正義、大坪研一
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府京都市)
    • Year and Date
      2017-03-17
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      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] Effect of amylose content and the heat-moisture-treatment of rice on fat and carbohydrate metabolisms of Wistar rat.2016

    • Author(s)
      細川陽子、最上真鈴、春日景太、榎康明、奥村寿子、菅原正義
    • Organizer
      健康と食品に関する新潟国際会議2016
    • Place of Presentation
      朱鷺メッセ(新潟県新潟市)
    • Year and Date
      2016-11-10
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      2016 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 高アミロース米玄米への湿熱処理の及ぼす生菌数、難消化性デンプン、吸水性への影響2016

    • Author(s)
      最上真鈴、細川陽子、榎康明、奥村寿子、菅原正義
    • Organizer
      日本食品科学工学会第63回大会
    • Place of Presentation
      名城大学(愛知県名古屋市)
    • Year and Date
      2016-08-25
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] コシヒカリ玄米の抗酸化性成分に対する湿熱処理の影響2015

    • Author(s)
      茨木彩乃、髙山しおり、奥村寿子、菅原正義
    • Organizer
      第96回日本栄養・食糧学会関東支部会
    • Place of Presentation
      新潟大学 (新潟県、新潟市)
    • Year and Date
      2015-09-05
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  • [Presentation] 湿滅処理高アミロース玄米のラット消化管通過時間に及ぼす影響2015

    • Author(s)
      最上真鈴, 広川卓也, 榎康明, 菅原正義
    • Organizer
      第96回日本栄養・食糧学会関東支部会
    • Place of Presentation
      新潟大学 (新潟県、新潟市)
    • Year and Date
      2015-09-05
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  • [Presentation] 血液生化学自動分析装置を利用した酵素活性の自動分析法開発と、従来法との比較検討2015

    • Author(s)
      細川陽子, 斉藤憲司, 城斗志夫, 菅原正義
    • Organizer
      第96回日本栄養・食糧学会関東支部会
    • Place of Presentation
      新潟大学 (新潟県、新潟市)
    • Year and Date
      2015-09-05
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      2015 Research-status Report
  • [Presentation] 湿熱処理によるヌカ中抗酸化成分の胚乳への移行2015

    • Author(s)
      髙山しおり、奥村寿子、榎康明、菅原正義
    • Organizer
      日本食品科学工学会第62回大会
    • Place of Presentation
      京都大学 (京都府、京都市)
    • Year and Date
      2015-08-27
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      2015 Research-status Report
  • [Presentation] Heat-moisture-treated high-amylose brown rice improves loperamide-induced constipation in rat2014

    • Author(s)
      Yasuaki Enoki, Takuya Hirosawa, Yoko Hosokawa, Hisako Okumura and Masayoshi Sugawara
    • Organizer
      East Asia conference on standardization of rice function
    • Place of Presentation
      京都リサーチパーク(京都府京都市)
    • Year and Date
      2014-12-10 – 2014-12-12
    • Related Report
      2014 Research-status Report
  • [Presentation] Effect of heat-moisture-treated high-amylose brown rice on gaserointestinal transit time in normal and loperamide-induced constipated rats2014

    • Author(s)
      Yasuaki Enoki, Takuya Hirosawa, Hiroki Kanayama, Yoko Hosokawa, Sigeru Mineo and Masayoshi Sugawara
    • Organizer
      International conference on food for health in Niigata 2014
    • Place of Presentation
      朱鷺メッセ(新潟県新潟市)
    • Year and Date
      2014-10-30 – 2014-10-31
    • Related Report
      2014 Research-status Report
  • [Presentation] Transport of rice bran antioxidant constituents to endosperm by heat-moisture treatment2014

    • Author(s)
      Hisako Okumura, Shiori Takayama and Masayoshi Sugawara
    • Organizer
      International conference on food for health in Niigata 2014
    • Place of Presentation
      朱鷺メッセ(新潟県新潟市)
    • Year and Date
      2014-10-30 – 2014-10-31
    • Related Report
      2014 Research-status Report
  • [Presentation] 高アミロース米の生理的機能性向上を目指した加工2014

    • Author(s)
      菅原正義
    • Organizer
      新潟県新たな米産業創出技術研究会平成26年第1回技術セミナー
    • Place of Presentation
      新潟大学駅南キャンパスときめいと(新潟県新潟市)
    • Year and Date
      2014-10-08
    • Related Report
      2014 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 湿熱処理高アミロース米の開発とその生理機能評価2014

    • Author(s)
      榎康明、田邉学、金子愛、峰尾 茂、菅原正義
    • Organizer
      日本応用糖質学会第4回応用糖質フレッシュシンポジウム
    • Place of Presentation
      新潟大学駅南キャンパスときめいと(新潟県新潟市)
    • Year and Date
      2014-09-23
    • Related Report
      2014 Research-status Report
    • Invited

URL: 

Published: 2014-04-04   Modified: 2018-03-22  

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